zad
Patrycja: Rozwiąż równanie W(x)=0
−x3+2x2−3x+6
28 kwi 15:29
Patrycja: hmmm?
28 kwi 15:44
Krzysiek: −x3+2x2−3x+6=x2(−x+2)+3(−x+2)=(x2+3)(−x+2)=0
teraz liczysz, że albo x2+3=0, czyli x2=−3, czyli że nie ma rozwiązań
albo −x+2=0, czyli −x=−2, x=2 i to jest rozwiązanie zadania.
28 kwi 15:55
kaczor: W(2)=0 czyli możesz dzielić wielomian przez (x−2).
Po dzieleniu wychodzi:
(−x
2−3)(x−2)=0
dalej chyba dasz rade
28 kwi 15:58
Krzysiek: hm, to gdzie się podziało moje drugie rozwiązanie

? uciekło czy coś źle zrobiłem?
28 kwi 16:03