to zadanie na obliczanie zależności medzy bokami w trójkatach
ewka_94: Oblicz pole rombu o obwodzie 60cm i przekątnej długości 10cm.
28 kwi 15:40
Matematyk..: Skoro obwód ma 60 cm to jeden bok ma długość 15 cm
zatem skoro przekątna ma 10 cm możemy skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i obliczyć długość
drugiej przekątnej.
10 / 2 = 5 cm − bok trójkąta
15 cm − długość na przeciwprostokątną trójkąta
c2 = 152 − 52
c2 = 225 − 25
c2 = 200
c = 10 pierwiastek z 2
druga przekątna wynosi
(10 pierwiastka z 2) * 2 = 20 pierw z 2
Pole rombu wynosi
P = 10 * (20 pierw z 2 ) * 1/2 = 100 pierw z 2 [cm2]
28 kwi 15:43
ewka_94: bardzo dziękuje
28 kwi 15:48