POMOCY
Aneta: 1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest równa 8√2 a krawędź ściany
bocznej 12 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
2. Do akwarium w kształcie prostopadłościanu wlano 90 l wody, wypełniając 3/4 jego objętości.
Oblicz wymiary podstawy tego akwarium, jeżeli wiesz że jego wysokość jest równa 50 cm a
szerokość to 66 2/3 & długości.
POMOCY




!
28 kwi 14:59
Matematyk..: v=90 l = 90 dm 3
v ak.=90 / 3/4
= 90 * 4/3 = 120 dm3
H=50 c= 5 dm
a = 6dm − długość
66 2/3 %a − szerokość
200/300 a = 2/3 a
V= a * 2/3 a * H
120 = 2/3 a2 * 5
120=10/3 * a2 / : 10/3
120 * 3/10= a2
a2=36
a= √36
a= 6 dm
2/3a= 2/3 * 6 = 4 dm
28 kwi 15:05
Aneta: dzięki a wiesz jak zrobic 1 zadanie?
28 kwi 15:08
Aneta: wie ktoś jak zrobić 1 zadanie
28 kwi 15:15
Aneta: ?
28 kwi 15:20
Jolka: Pp=a2
Pp=8 kwadrat
Pp=64
Obliczam przekątną podstawy
d=a√2
d=8√2
Obliczam wysokość
tg60 stopni= H/ 1/2d
√3 = H/ 4√2
H=4√6
Obliczam objętość
V=1/3Pp * H
V=1/3*64*4√6
V=256√6/3 cm3
28 kwi 15:30
Aneta: Dzieki za zadanie ale chyba zrobiłaś cos źle w odpowiedziach pisze że masz wyjść 256√7/3 cm3
a
pc= 64(1+2√2) cm3 ale dzieki i tak za chęci... : ) Czy wiesz jak obliczyć pole całkowite i co
zmienić aby wyszedł poprawny wynik?
28 kwi 15:36
Jolka: no to ja nie wiem ja zrobić to pierwsze.... jak coś wymyśle to napisze ci...
28 kwi 15:38
Jolka: a na kiedy masz zrobić to zadanie?
28 kwi 15:39
Aneta: na jutro ....
28 kwi 15:40
Aneta: zadane było dzisiaj siedze nad nim już dwie godziny....
28 kwi 15:41
Aneta: wie ktoś jak zrobić to zdanie... POMOCY


!
28 kwi 15:44
Aneta: ?.....
28 kwi 15:48
Aneta: hm....
28 kwi 15:50
Aneta: .......
28 kwi 15:57
♊: chodzi o to pierwsze czy o to drugie ?
28 kwi 15:58
Aneta: o to pierwsze
28 kwi 16:05
Aneta: nie wiem jak je zrobić ...
28 kwi 16:05
♊:

masz dane czerwono−czarną kreskę i przekątną podstawy, czyli 2 razy tyle co zajmuje
zielono*czarna kreska
Musisz obliczyć różową przerywana linię.
Obliczasz to z tw pitagorasa.
Pole podstawy tez łatwo obliczyć. Wzór na przekątną kwadratu d=a
√2.
Jak będziesz mieć z czymś problem to mów.
28 kwi 16:12
Aneta: jak obliczyć tą różową linie z twierdzenia pitagorasa ?
28 kwi 16:14
♊: Różowa linia − wysokość ostrosłupa.
Masz trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a i b i przeciwprostojkątnej c
a2+b2=c2
a2=c2 − b2
a=√c2 − b2
28 kwi 16:20