Kąt między dwusiecznymi w prostokącie
Parysiak: W trójkącie ABC, w którym miara kąta BCA jest równa 70' dwusieczne pozostałych kątów
wewnętrznych przecinają się w punkcie O. Oblicz miarę kąta AOB.
28 kwi 18:23
wmboczek:
dla ABC α+β+70=180
dla AOB α/2+β/2+γ=180
γ=125
29 kwi 12:14
Kinga: mam pytanie jak obliczyłeś kąt γ
10 wrz 11:46
pigor: .. , np. tak : z 1) α+β= 110 , to
z 2) α/2+β/2+γ=180 /*2 ⇒ α+β+2γ= 360 ⇒ 110+2γ= 360 ⇒ 55+γ= 180 ⇒ y= 125.
10 wrz 12:38
sms: moge prosic o rozwiązanie tego zadania
długość jednego z boków trójkąta jest równa 6 a różnica długości pozostałych boków jest równa
3.podaj mozliwe długości pozostałych boków w liczbach naturalnych.ile jest takich trójkątów
odp uzasadnij
10 wrz 19:33
sms: sms. w trójkącie abc wysokość cd ma długość 20 zaś bok ab =24. w jakiej odległości od boku ab
należy poprowadzić prostą rónoległą do tego boku aby jej odcinek wyznaczony punktami
przecięcia z prostymi ac i bc stanowił 75 wysokości
10 wrz 19:40