216
Ala: Ze zbioru X={1,2,3,...,n}, n≥3, n∊N losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobienstwo ze pierwsza z wylosowanych liczb jest wieksza od drugiej ?
28 kwi 13:22
Jacek Karaśkiewicz:
12. Można to zinterpretować np. w taki sposób.
Wszystkich możliwych różnych wyborów dwóch liczb bez zwracania ze zbioru n−elementowego
jest
n * (n − 1). Interesują nas takie wybory, w których pierwsza wylosowana liczba jest
| | | |
większa od drugiej. Liczba takich wyborów wynosi | . Każdy dwuelementowy podzbiór |
| | |
zbioru X można oczywiście ustawić w kolejności ściśle malejącej, i utożsamić z interesującym
nas wyborem. W ten sposób policzymy też wszystkie wybory spełniające warunek zadania.
Prawdopodobieństwo wynosi więc:
| | | |
| = |
| = |
| n * (n − 1) | | n * (n − 1) | |
| | n! | | n! | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 * (n − 2)! * (n − 1) * n | | 2 * n! | | 2 | |
28 kwi 14:26