zad
miśka:

@basia sprawdz mi prosze wyniki czy dobrze
czerowne pis=209 niebieskie PSl=31 pomaranc Pis=166 reszta 53lid i 1 mniejszosc
ile procent zdobyly mandatow PIS PO PSL to mam 88.2%
o ile punktow procent PO uzyskalo lepszy od pis i mam 43
potem o ile procent po lepsze od pis i mam 79.4
potem o ile punktow p.PSL uzyskalo gorszy od pis i nei mam i
o ile procent PSL uzyskalo gorszy wynik od pis tez nie mam
28 kwi 17:38
@Basia: Dwa razy jest PIS, a nie ma PO. Popraw.
I napisz to porządnie
PO − xxxx
PIS − yyyy
itd
28 kwi 17:41
miśka: Po =209 sory
28 kwi 17:43
miśka: na czerowno
28 kwi 17:43
miśka: i nastepne ze w marcu partia miala 24% poparcia a w kwietniu wzroslo o 3 p.p
a)ile procent bylo rowne w kwietniu poparcie
b) o ile procent wzroslo poparcie partii w kwietniu i mi wyszlo
a)27%
b)12.5%
dobrze?
28 kwi 17:47
@Basia: reszta 53lid i 1 mniejszosc
A to niby jak mam rozumieć, albo napiszesz to porządnie w słupku, jak pokazałam, albo zostawiam
to zadanie, bo na zgadywanie nie mam ochoty.
28 kwi 17:49
miśka: PO=209 CZERWONE
pIS=166 POMARANCZ
psL=31CZARNY
NIEBIESKI LID =53
MNIEJSZOSC ZIEMLONE=1
28 kwi 17:53
miśka: A TO 2 ZAD DOBRSZE?
28 kwi 17:53
miśka: I OSTATNIE NEI WIEMJAK W PEWNYM KRAJU OBLICZONO INFLACJE W DWOCH KOLEJNYCH LATACH I ZAUWAZONO
ZE W DRUGIEM ROKU INFLACJA BYLA NIZSZA O 120 P.BAZOWYCH W STOSUNKU DO ROKU
POPRZEDNIEGO.oZNACZALO TO OBNIZENIE INFLACJI O 109 1/11% oBLICZ JAKA BYLA INFLACJA W TYCH
DWOCH LATACH
28 kwi 17:57
@Basia: pierwsze i drugie dobrze; reszta źle
o ile PO lepsze od PIS
166 100%
209 x%
policz x
x−100 to wynik
o ile PSL gorsze od PO
209 100%
31 x%
policz x
100−x to wynik
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie dobrze
o ile PSL gorsze od PIS
166 100%
31 x%
policz x
100−x to wynik
28 kwi 18:03
@Basia: drugie zadanie dobrze
28 kwi 18:04
miśka: A TE OSTATNIE DOBRZE?
28 kwi 18:06
miśka: W PEWNYM KRAJU OBLICZONO INFLACJE W DWOCH KOLEJNYCH LATACH I ZAUWAZONO ZE W DRUGIEM ROKU
INFLACJA BYLA NIZSZA O 120 P.BAZOWYCH W STOSUNKU DO ROKU POPRZEDNIEGO.oZNACZALO TO OBNIZENIE
INFLACJI O 109 1/11% oBLICZ JAKA BYLA INFLACJA W TYCH DWOCH LATACH
28 kwi 18:06
miśka: ZNACZY NIE MA CO BYC DOBRZE BO NEI UMIEM ZROBIC HEHEH
28 kwi 18:06
miśka: RADA POLITYKI PIENIEZNEJ NA POSIEDZENIU W STYCZNIU PODNIOSLA DEPOZYTOWA STOPE PROCENTOWA Z 3.5%
DO 3.75% PODAJ PODWYZKE W
A)PUNKTACH BAZOWYCH
B) W P.P
C) W PROCENTACH
28 kwi 18:09
miśka: JESZCZE TO SORY;−|
28 kwi 18:10
miśka: A MAM 6.(6)
28 kwi 18:10
@Basia: To niemożliwe nie można o obnizyć czegoś o 109111% .
W ogóle nie można obniżyć czegoś o więcej niż 100% bo wychodzą liczby ujemne.
28 kwi 18:12
miśka: TAK MAM HEHE
28 kwi 18:13
miśka: ALE 120 MASZ PUNKTY BAZOWE A OBIZENIE JEST W % TO NIE MA ZNACZENIA?
28 kwi 18:14
miśka: A TO?
RADA POLITYKI PIENIEZNEJ NA POSIEDZENIU W STYCZNIU PODNIOSLA DEPOZYTOWA STOPE PROCENTOWA Z 3.5%
DO 3.75% PODAJ PODWYZKE W A)PUNKTACH BAZOWYCH B) W P.P C) W PROCENTACH
28 kwi 18:15
@Basia:
1 p.bazowy = 0,01 %
to 1% = ile punktów bazowych ?
28 kwi 18:17
miśka: 100
28 kwi 18:17
miśka:
28 kwi 18:18
miśka: A MAM 25 B 0.25 C 6.(6)
28 kwi 18:19
miśka: W PEWNYM KRAJU OBLICZONO INFLACJE W DWOCH KOLEJNYCH LATACH I ZAUWAZONO ZE W DRUGIEM ROKU
INFLACJA BYLA NIZSZA O 120 P.BAZOWYCH W STOSUNKU DO ROKU POPRZEDNIEGO.oZNACZALO TO OBNIZENIE
INFLACJI O 109 1/11% oBLICZ JAKA BYLA INFLACJA W TYCH DWOCH LATACH −ALE TO NIE MAM POJECIA
28 kwi 18:19
@Basia: 3,75%−3,5% = ile %
28 kwi 18:19
miśka: 0.25?
28 kwi 18:21
miśka: p.p
28 kwi 18:21
@Basia: a,b dobrze, c źle
3,5 100%
0,25 x%
28 kwi 18:22
miśka: a nie 3.75 to 100%?
28 kwi 18:23
miśka: a nie dobrze sory
a to 2 umiesz? z inflacja?
28 kwi 18:24
@Basia: Już Ci napisałam, że nie można obniżyć niczego o więcej niż 100%.
28 kwi 18:25
miśka: to co za d jest zle?
28 kwi 18:25
miśka: a to bys byla w stanie pan wzial kredyt na kupno samochodu w wysokosci 20000ktory chce splacic
w rocznyhc ratach po 4000 kazda do kazdej dopisuje 26% tej kwoty ktora zostala jeszcze do
splacenia przed wplata raty .Oblicz wysokosc trzeciej i czwartej raty
28 kwi 18:28
miśka: i ostatnie juz na prawde kredytobiorca pobral kredyt w wysokosci 2000 w banku w ktorym
opracentowanie roczne wynosi 24% chce ten kredyt splacic w ciagu roku w dwunastu miesiecznych
rownych ratach.oblicz wysokosc jednej raty z dokladnoscia do jednego zlotego
28 kwi 18:29
miśka: ?
28 kwi 18:35
miśka: dobra juz masz dosc chyba hehe dzieki za tamte
28 kwi 18:36
@Basia:
y1 = 20000
pierwsza rata x1=4000 + 26%*20000
oblicz x1
zostało do spłacenia: k2 = 20000−x1 oblicz
druga rata x2 = 4000 + 26%*k2 oblicz
zostało do spłacenia: k3 = k2−x2 oblicz
trzecia rata: x3 = 4000+26%*k3 oblicz
zostało do spłacenia: k3−x3 oblicz
czwarta rata: x4 = k3−x3
28 kwi 18:38
miśka: dziekuje Ci kochana bardzo

!
28 kwi 18:45
miśka: misisa te zadanie 1 chyba zle?
28 kwi 19:37
miśka: co?
28 kwi 19:40