Wyznacz α wiedząc, że tgα = 1 i sinα<0
Kamila: Wyznacz α, α ∊ <0,2π) wiedząc, że tgα = 1 i sinα<0
Mam jeszcze kilkanaście takich przykładów i nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Z góry dzięki
za wytłumaczenie.
28 kwi 20:53
@Basia: Pomagam
28 kwi 21:12
@Basia: Najpierw zajrzyj na stronę
450. Wzorów, które tam zajdziesz musisz się nauczyć.
α∊<0;2π) i α≠
π2 i α≠
3π2 bo dla tych dwóch wielkości tangens nie jest okreslony
tgα =
sinαcosα
sinαcosα=1 /*cosα
sinα=cosα
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+sin
2α−1 = 0
2sin
2α−1=0
(
√2*sinα−1)(
√2*sinα+1)=0
√2*sinα−1=0 lub
√2*sinα+1=0
sinα =
2√2 =
√22
lub
sinα = −
2√2 = −
√22
α =
π4 lub α=
3π4
lub
α=
5π4 lub α=
7π4
28 kwi 21:21
Kamila: Wielkie dzięki za pomoc
28 kwi 22:14
daveustro: @Basia, ale czemu tak naokoło

Zrobiłem krócej (wydaje mi się, że dobrze) a wynik mam tylko
jeden. Badaj:
α∊<0,2π)
| | π | | 5π | |
tgα = 1 ⇒ α = |
| v α = |
| |
| | 4 | | 4 | |
sinα < 1
| π | |
| = 45o ⇒sin45o = 1/2 > 0 ←nie należy do dziedziny |
| 4 | |
| 5π | | π | | π | | π | | 5π | |
| = π + |
| ⇒ sin(π + |
| ) = −sin |
| < 0 ⇒ α= |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Hm

29 kwi 00:08
@Basia: Oczywiście dobrze.
Tego "na około" już nie ominiesz gdy tgα=2 na przykład.
Ale tak na prawdę to coś źle przeczytałam.
29 kwi 01:26
Buu: mógłby mi ktoś jaśniej objaśnić tok rozumowania daveustro w jego odpowiedzi, też mam to zadanie
do zrobienia
nie bardzo rozumiem tgα = 1 ⇒ α =... w 2 linijce
20 paź 16:50
Buu: proszę
20 paź 16:58
Pazdro: w jaki sposób zostały wyznaczone mozliwości tgα=1⇒ α=π/4 ⋁ α=5π/4 ?
20 paź 17:08