Oblicz pole tego trójkąta oraz dł. wszystkich jego wysokości.
Kasia: Boki trójkąta mają długość 13, 13 i 10. Oblicz pole tego trójkąta oraz dł. wszystkich jego
wysokości.
28 kwi 15:55
Matematyk.....: Trójkąt jest równoramienny.
czyli,
h−wysokość przy podstawie
h²+5²=13²
h²=169−25
h²=144
h=√144
h=12
H− wysokość kolejnych boków. Skoro trójkąt jest równoramienny to 2 pozostałe boki będą miały
wysokość taka sama.
H²+6,5²=13²
H²=169−42.25
H²=126.75
H=√126.75
Pole 1/2 a•h
1/2 10•12=60 [cm²]
28 kwi 15:57
Kasia: dzięki wielkie : )
28 kwi 16:00
Marek: Witam. Pierwsza h=12, ale 2 i 3 nie może być już wyliczona z tw. Pitagorasa ponieważ te dwie
wysokości nie opadają idealnie na połowę boku i powinniśmy je wyliczyć z pola
P=1/2*10*12
P=60
P=(a*h)/2/*2
2p = a*h/:a
H=2p/a
H=(2*60)/13 = 120/13 ≈ 9,23
Druga i trzecia wysokość mają po 9,23
24 mar 13:20
Filip: inaczej, polecam to zaokrąglić do dwóch cyfr znaczących 9.23 ≈ 9.2
24 mar 13:36
Iryt:

Dane: a=10, b=13
Szukane: P
Δ, wysokości Δ
1)
h
2=13
2−5
2=144
h=12
2)
h
b=9
313
I koniec.
24 mar 15:34