Gdzie jest błąd?
gregory: Do naczynia w kształce walca wypełnionego woda do wysokości 8 cm włożono kulę metalową o
promieniu 2 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
objętość naczynia.
28 kwi 12:18
gregory:

objętośc metalowej kuli to 8π cm
3
28 kwi 12:23
tim: Napewno taka objętość kuli?
28 kwi 12:24
Patrycja: 4π cm3
28 kwi 12:26
tim: Też nie.
| 4 | |
| πr 3, gdzie r = 2  |
| 3 | |
28 kwi 12:27
Patrycja: 10 23 π cm3
28 kwi 12:28
gregory: z tego wynika że:
πr2 * 8 + 12π = πr2 * 9
8πr2 + 12π = 9πr2
πr2 = 12
r = 2√3
28 kwi 12:29
tim: No czyli
10 2/3 π = objętość wody o wymiarach πR2h, gdzie h = 1, a R − promień walca.
28 kwi 12:29
gregory: aaahhh dzieki
28 kwi 12:29