rówania
czarny: Rozwiąż równania:
a) 5x−53−x=20
b) 8x+18x−2*27x=0
c) (√2−√3)x + ( √2+√3)x = 4
28 kwi 17:42
Mickej:
a)5
x−125*5
−x=20
5
x=t t>0
t
2−125−20t=0 teraz delta pierwiastki jeżeli pierwiastek wyjdzie ujemny jeżeli dodatni to
podstawiasz
5
x=pierwiastek i wyzliczasz x tak z każdym przykładem
28 kwi 17:51
czarny: dzięki za podp. w a, możesz mi pomóc z b i c?
b) 23x + (2*32)x − 2*33x = 0 i nie wiem gdzie teraz podstawić t bo i tak zostaje x przy
innej cyfrze
c) (2− √3)x2 + (2+ √3)x2 = 4 i co dalej?
29 kwi 09:29
Mickej: Hmmm w sumie b jest ciekawe jeszzcze z takim przykładem się nie spotkałem skąd ty te zadania
masz

?
b)2
3x + (2*3
2)
x − 2*3
3x = 0 podzielmy przez 2
3x i mamy
| 23x | | (2*32)x | | 2*33x | |
| + |
| − |
| =0 |
| 23x | | 23x | | 23x | |
| | 32x | | 33x | |
1+ |
| −2* |
| =0 co ostatecznie |
| | 22x | | 23x | |
| | 3 | | 3 | |
1+( |
| )2x−( |
| ) 3x=0 a dalej to już wiesz  |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
t=( |
| ) x i jedziesz  |
| | 2 | |
29 kwi 09:50
czarny: dzięki, zadania mam od korepetytora ale skąd on takie bierze to nie mam pojęcia

a możesz pomóc mi przy c?
29 kwi 09:58
Mickej: a co do c) to
(2−
√3)
x\2 + (2+
√3)
x\2 = 4 obustronnie ()
2 i mamy
(2−
√3)
x+(2+
√3)
x+2((2−
√3)(2+
√3))
x\2=16 gdzie
2((2−
√3)(2+
√3))
x\2=2 i chyba wiesz dlaczego dalej mamy
(2−
√3)
x+(2+
√3)
x=14 dzielimy przez (2−
√3)
x i mamy
| | (2+√3) | | (2+√3) | |
x=log( |
| )13 gdzie ( |
| ) to podstawa log |
| | (2−√3) | | (2−√3) | |
29 kwi 10:01
Mickej: a jeśli to maturalne to na maturze takich nie ma ale fajnie mi się to robi
29 kwi 10:02
Mickej: halo halo a gdzie flaszka za pomoc
29 kwi 10:17
czarny: czy w b x=0?
bardzo ciekawe zadania

mozesz jeszcze zerknąć na zad. z prawdopodob.?
29 kwi 10:18
Mickej: gdzyby x=0 to po podstawieniu miał byś
1+1−1≠0 czyli nie
29 kwi 10:21
Mickej: przy prawdopodobieństwie widziałem że już Bogdan ci pomógł
29 kwi 10:21
czarny:

chyba jednak będzie 1+1−2*1=0
dzieki wielkie
29 kwi 10:32
Bogdan:
(2 −
√3)
x + (2 +
√3)
x = 4
| | (2 + √3) | | 4 − 3 | | 1 | |
(2 − √3) = (2 − √3) * |
| = |
| = |
| |
| | (2 − √3) | | (2 + √3) | | (2 + √3) | |
| | 1 | |
( |
| )x + (2 + √3)x = 4 |
| | (2 + √3) | |
(2 +
√3)
x = t, t > 0
| 1 | |
| + t = 4 mnożymy obustronnie przez t |
| t | |
1 + t
2 = 4t => t
2 − 4t + 1 = 0,
Δ = 12,
√Δ = 2
√3,
| | 4 − 2√3 | | 1 | |
t1 = |
| = 2 − √3 = |
| = (2 + √3)−1 |
| | 2 | | 2 + √3 | |
(2 +
√3)
x = (2 +
√3)
−1 => x = −1
lub
(2 +
√3)
x = (2 +
√3)
1 => x = 1
29 kwi 10:47
Mickej: ta wartość w nawiasie jest pod pierwiastkiem Bogdanie chyba jeszcze
29 kwi 10:53
czarny: tylko, że w przykładzie jest
(√2−√3)x + (√2+√3)x = 4
29 kwi 10:53
czarny: Mickej może być taka flaszka?
29 kwi 10:54
Bogdan:
czarny − przecież uwzględniłem 4.
| 1 | |
| + t = 4, 4 zostało przeniesione na lewą stronę równania. |
| t | |
| 1 | |
| + t − 4 = 0 mnożymy obustronnie przez t i otrzymujemy równanie kwadratowe. |
| t | |
t
2 − 4t + 1 = 0
29 kwi 11:05
Bogdan:
Tak Mickej, uciekł mi pierwiastek, ale postępowanie jest podobne, zaraz pokażę
29 kwi 11:08
czarny: nie chodziło mi o 4 tylko o √
29 kwi 11:14
Bogdan:
(2 −
√3)
x/2 + (2 +
√3)
x/2 = 4
(2 +
√3)
x/2 = t
| 1 | |
| + t = 4 => t2 − 4t + 1 = 0 |
| t | |
| | 1 | | x | |
t1 = 2 − √3 = |
| => (2 + √3)x/2 = (2 + √3)−1 => |
| = −1 |
| | 2 + √3 | | 2 | |
29 kwi 11:14
Bogdan:
| | x | |
t2 = 2 + √3 => (2 + √3)x/2 = (2 + √3)1 => |
| = 1 |
| | 2 | |
x
1 = −2, x
2 = 2
29 kwi 11:15
Bogdan:
Ogólnie:
(a − b
√c)
r + (a + b
√c)
r = d
(a + b
√c)
r = t, t > 0
| | 1 | |
a − b√c = (a + b√c)−1 = |
| |
| | t | |
| 1 | |
| + t − d = 0 mnożymy obustronnie przez t |
| t | |
t
2 − dt + 1 = 0, Δ = d
2 − 4,
Obliczamy t
1 oraz t
2 i porównujemy z (a + b
√c)
r, stąd wyznaczamy r.
29 kwi 11:24
czarny: dzięki wielkie, już pojąłem
29 kwi 11:31
suchy: rozwiąż równanie
|2+x|= √3
|x+1|= − 1
|x+14| = 12
4 gru 19:40