prawdopodobieństwo
....................: Zanudze kogoś moimi zadaniami dziś chyba... : W zawodach jazdy indywidualnej na czas weźmie
udział pięciu kolarzy, oznaczmy ich literami M, N, P, R i S. O kolejności startu zdecyduje
losowanie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A − kolarz M wystartuje pierszy, a kolarz S
ostatni, B− kolarz M wystartuje przed kolarzem N. I może mi od razu ktoś wyjaśnić jak robić
tego typu zadania

?
28 kwi 13:10
....................: nikt nie jest w stanie mi pomóc

?
28 kwi 15:12
....................: i co... i nic?
28 kwi 20:40
daveustro: właśnie... jak to zrobić

'starszyzno' pomóż
28 kwi 21:17
....................: nikt mnie nie oświeci

kurcze, widze ze złapałam się za dość trudne zadania...
29 kwi 08:32
Mickej: zaraz wytłumaczę daj mi 10 min na śniadanie
29 kwi 10:25
♊: Wszyscy wzięli pod uwagę tekst "Zanudze kogoś moimi zadaniami dziś chyba" i postanowili zrobić
to zadanie dzisiaj ;) a tak poważnie to nie widziałem tego czadana chyba ;P
Odpowiedz mi na pytanie − Ile jest wszystkich możliwości ustawień tych 5 kolarzy?
29 kwi 10:30
♊: A! jak Mickej tłumaczy to się nei wtrącam.
29 kwi 10:30
Mickej:
Ω−Moc czy siła zbioru jak kto woli wszystkie możliwości
Ω=5! to oczywista oczywistość
|A|− zdarzenia elementarne czy coś tam nie wiem jak sie to nazywa
muszą wystartować w takiej kolejności
MxxxS gdzie x to pozostali zawodnicy i tylko oni się zmieniają czyli
|A|=3!
co do B to rozpatrzmy to tak
x
1,x
2,x
3,x
4,x
5 to są możliwe miejsca
skoro M ma wystartować przed N to gdy M będzie startował 1 to N może startować 2 ,3,5 lub
czwarty czyli gdy M pierwszy to mamy 4 możliwe ustawienia
gdy M startuje 2 to N może startować 3,4 lub 5 czyli 3 ustawienia
M startuje 3 to 2 ustawienia a gdy M 4 to 1 ustawienie pozostali zawodnicy w każdym przypadku
to 3! i z tego uzyskujemy
|B|=4*3!+3*3!+2*3!+1*3!
29 kwi 10:49
Mickej:
Numerze 2 pozwalam ci się ustosunkować do mojej podpowiedzi
29 kwi 10:50
tim: To są bliźnięta
29 kwi 10:51
Mickej: mam sobie dać wagę
29 kwi 10:53
....................: WIELKIE DZIĘKI, teraz już kumam
29 kwi 11:53
♊: Mickej: dalej to ja już bym tylko wynik mógł podać :
P
Wagi nie podawaj − kogo obchodzi czy ważysz 50 kg czy 100 ?
29 kwi 12:06
Mickej: Sam jesteś waga ja tego nie pisałem z tą wagą ktoś sobie dał mój nick
29 kwi 12:11
Mickej: a może ja

chyba pytałem czy mam sobie dać taki nik HMmmmmmm
29 kwi 12:21