zad
Patrycja: Przekształcić K=K0 * (1 + p)n
tak aby można było wyliczyć p
28 kwi 13:17
tim: Takie jest polecenie? Czy może masz dane jakies?
28 kwi 13:18
Patrycja: no jest polecenie ale wszystko jest dane trzeba wyliczyc chyba tylko p
28 kwi 13:21
tim: No to podaj te dane

. Bo Jeżeli masz (1+p)
n zależnie od n różnie się rozpisuje
28 kwi 13:23
Patrycja: Pan Nowak złożył lokatę w banku 10 000zł. po czterech latach bank naliczył 4641zł odsetek
(przed opodatkowaniem) w ciągu czterech lat oprocentowanie lokaty nie zmieniło się. jakie było
to oprocentowanie ( w skali roku), jeśli bank kapitalizował odsetki co rok
28 kwi 13:25
tim: Więc.
14641 = 10000 * (1 + p)
4
1,4641 = (1+p)
4
1,4641 = 1,11
4
p = 11%
28 kwi 13:30
Patrycja: 1,114 skad to sie wzielo?
28 kwi 13:33
tim: 1,114 Gdyż 1,4641 = 1,114
28 kwi 13:33
Patrycja: w odpowiedziach jest 10%
28 kwi 13:33
tim: Oj za dużo jedną jedynkę.
1,4641 = 1,14
p = 10%
28 kwi 13:36
Patrycja: dzieki
28 kwi 13:38