zad
Patrycja: Liczba wszystkich przekątnych podstaw i ścian bocznych pewnego granastosłupa jest równa 110.
Oblic, ile krawędzi ma podstawa tego graniastosłupa
28 kwi 13:11
tim: Liczba przekątnych w podstawie graniastosłupa n−kątnym to n(n−3) / 2
Liczba przekątnych ścian (prostokątne) to 2n
Oblicz.
28 kwi 13:16
Patrycja: w odpowiedziach jest 11 mi nie wychodzi tyle
28 kwi 13:23
28 kwi 13:24
Patrycja: cos zle robie bo wychodzi mi n2 − n = 110
28 kwi 13:29
tim: Jeżeli miałaś równanie kwadratowe to Δ.
Jeżeli nie, to widać, że n2 − n = n(n − 1)
Jakie dwie liczby pomnożone dają 110 − 11 oraz 10.
Odp n = 11
28 kwi 13:31
Patrycja: dzieki
28 kwi 13:37