trójkat i prosta
ula81: Pole trójkąta o danych wierzchołkach A(1,−2) i B(2,3) jest równe 8. Znajdź trzeci wierzchołek,
jeżeli leży on na prostej 2x+y−2=0.
28 kwi 12:47
♊:
ula81: Znajdź środek odcinka |AB|
Znajdź prostą prostopadłą do odcinka |AB| przechodzącą przez środek |AB|
Znajdź punkt przecięcia prostej prostopadłej do |AB| z prostą podaną w zadaniu.
Punkt C to punkt przecięcia tych prostych.
28 kwi 12:51
ula81: Środek odcinka S=(3/2;1/2)
prosta prostopadła do |AB| y=−
15 x −
45
proszę poprawić jak się mylę

aby znaleźć punkt przecięcia muszę zrobić układ równań z dwóch prostych?
jak tak to chyba coś robię źle bo wychodzi mi co innego niż w odpowiedziach
28 kwi 13:23