Zadanie maturalne 4
Bogdan:
Było już z liczbą 2009 zadanie z trygonometrii, algebry i z ciągów, czas na planimetrię.
Wyznaczyć długości boków trójkąta prostokątnego, w którym iloczyn liczby równej
sumie długości przyprostokątnych i liczby równej długości przeciwprostokątnej wynosi 2009.
28 kwi 19:00
Mickej:

Może tak
Czerwona kropka=a
niebieska kropka =b
zielona=c
oczywiste własności to:
a>0
b>0
c>0
a+b>c
2009 na czynniki
2009=41*49 lub 2009=7*287
a teraz z treści zadania
a
2+b
2=c
2 z trójkąta prostokątnego
(a+b)c=2009 i dalej nie jest tak różowo
2009=41*49 lub 2009=7*287
c=
√a2+b2
(a+b)
√a2+b2=2009
a nic nie wymyśle już dzisiaj chyba idę coś oglądnąć jak wrócę to pokombinuje
28 kwi 19:50
Klara:
Taka trójka długości boków:
(40 +9)*41= 2009
402 +92 = 1681
412 = 1681
a= 40 b= 9 c = 41 v a= 9 b= 40 c = 41
Czy jest jeszcze inna?......
28 kwi 20:08
Mickej:
a+b=7 a+b=287
√a+b2=287 √a2+b2=7
to wiem ale z tego wychodzą cuda na kiju
28 kwi 20:08
Mickej: jaki ja jestem burak ze wsi no wrrrr już mi się chyba mózg wyłączył dzisiaj że na to nie
wpadłem
28 kwi 20:12
Mickej: żeby nie było że z tą wsią kogoś obrażam bo ja jestem ze wsi małej i nie miałem na celu nikogo
obrazić
28 kwi 20:33
daveustro: nie rozumiem tego rozwiązania... też ze mnie 'burak ze wsi' ^^, chociaż w sumie nie wieś, no
ale nie rozumiem... jak na to wpadliście

i tak przy okazji, możecie rzucić linki do tych zadań z 2009 z innych działów?
też maturka w tym roku czeka, 2 tygodnie zostały, więc też mnie zastanawia, czego można się w
tym roku spodziewać...
28 kwi 21:15
Mickej: nacisnij
Ctrl +f na forum i szukaj zadań pod nikiem Bogdan on dodaje te zadania
28 kwi 21:27
Mickej: a co do rozwiązania to oczywiste bo
(a+b)c=2009 czyli musi być to iloczyn liczb 41*49 lub 7*287 bo tylko te liczby są czynnikami
pierwszymi 2009
a skoro to jest trójkąt i c jest przeciw prostokątną to
c<a+b więc c może być równe tylko 41 lub 7 przy czym 7 to nierealne w trójkącie prostokątnym
więc c=41
i otrzymujemy
a2+b2=412 i tylko znaleść ai b które to spełniają
28 kwi 21:34