kula
ula81:

Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi od siebie o 4cm i leżącymi po tej
samej stronie środka kuli. Płaszczyzny te dają w przecięciu z kula dwa koła o promieniach
równych r
1=8cm i r
2=12cm. Znajdź promień kuli.
28 kwi 08:13
wmboczek:
x − odl pierwszej płaszczyzny od środka kuli
r − promień kuli
2 razy twierdzenie Pitagorasa
122+x2=r2
82+(x+4)2=r2
x=8, r=2√52
28 kwi 08:21
ula81: Faktycznie, że też na to nie wpadłam, tylko z tw. Talesa kombinowałam

dzięki wielkie
28 kwi 08:30