prawdopodobieństwo
Asia: W pojemniku było 15 żarówek o mocy 60W, 15 o mocy 75W i n o mocy 100W.
Z pojemnika wylosowano jedną żarówkę i odłożono ją na bok. Z pozostałych żarówek
losujemy jedną żarówkę. Oblicz n,jeżeli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania
za drugim razem żarówki o mocy 100W wynosi 3/13(ułamek dziesiętny).
28 kwi 14:30
Asia: wie ktos jak zrobic to zadanie?
28 kwi 14:40
Matematyk..: 15 żarówek o mocy 60W,
15 o mocy 75W
n o mocy 100W.
w tym momencie prawdopodobieństwo wylosowania żarówki 100W wynosi: n/(15+15+n)
Z pojemnika wylosowano jedną żarówkę i odłożono ją na bok.
teraz to prawdopodobieństwo może wynosić: n/(15+15+n−1) lub (n−1)/(15+15+n−1)
Jedno z tych wyrażeń jest równe 3/13
Sprawdźmy dla: n/(15+15+n−1) = 3/13
n/(29+n) = 3/13
n/(29+n) = 9/39 otrzymujemy sprzeczność, bo n musiałoby byc jednocześnie równe 9 i 10
w drugim przypadku:
(n−1)/(15+15+n−1) = 3/13
(n−1)/(29+n) = 9/39
otrzymamy n=10:
(10−1)/(29+10) = 9/39
Odpowiedzia jest więc n=10.
28 kwi 14:45