WYSOKOSC OPROCENTOWANIA PO PODWYZCE
miśka: PEWIEN BANK PODWYŻSZYL OPROCENTOWANIE KREDYTU HIPOTECZNEGO O 80 PUNKTOW BAZOWYCH CO OZNACZALO
PODWYZKE 12.5% OBLICZ WYSOKOSC OPROCENTOWANIA KREDYTU HIPOTECZNEGO PO PODWYZCE
28 kwi 16:32
miśka: POMOZE KTOS?
28 kwi 16:35
miśka: ?
28 kwi 16:40
miśka:
28 kwi 16:42
miśka: /
28 kwi 16:44
miśka: POMOZCIE MAM ZALICZENIE JUTRO;−/
28 kwi 16:45
28 kwi 16:51
miśka: DZIEKI;−/
28 kwi 16:58
@Basia: Miśka napisz to zadanie porządnie.
Gwarantuję, że w żadnej książce nie ma takiego zdania:
O 80 PUNKTOW BAZOWYCH CO OZNACZALO PODWYZKE 12.5%
o 12,5% chyba powinno być (ale nie musi), więc sprawdź, bo na rozwiązywanie zadania o błędnej
treści szkoda czasu.
28 kwi 17:02
miśka: NO SORY MA BYC O
28 kwi 17:11
miśka: PRZEPRASZAM!
28 kwi 17:11
miśka: ?
28 kwi 17:21
@Basia: Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że to powinno być tak:
x − liczba punktów bazowych przed podwyżką
80 − 12,5%
x − 100%
| | 8000 | | 80000 | | 16000 | | 3200 | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| =640 |
| | 12,5 | | 125 | | 25 | | 5 | |
czyli obecnie jest 640+80=720 p.bazowych
1 p.bazowy = 0,01%
czyli oprocentowanie wynosi obecnie 7,2%
28 kwi 17:38