matematykaszkolna.pl
Oblicz objętość graniastosłupa wiedząc, że jego wysokość jest równa długości prz Sylwia: Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny nie będący równoległobokiem w którym kąt ostry ma 60 stopni, a krótsza podstawa i ramię trapezu mają po 6 cm długości. Oblicz objętość graniastosłupa wiedząc, że jego wysokość jest równa długości przekątnej podstawy. Mógłby mi ktoś napisać jak zrobić to zadanie po kolei?
28 kwi 14:23
♊: rysunekJeżeli trapez jest równoramienny i nie jest równoległobokiem to wygląda tak. kąt α ma miarę 60o jaką miarę ma kąt β ?
28 kwi 14:30
Sylwia: nie mam podane w zadaniu jaką miarę ma kąt β
28 kwi 14:33
♊: Wiem − to musisz obliczyć. Trapez jest równoramienny, wiec miary tych 2ch czerwonych kątow są równe (podobnie ma się z miarami kątów oznaczonych przeze mnei na niebiesko). Podpowiedź: ile wynosi suma wszystkich kątów (2α+2β) w czworokącie?
28 kwi 14:38
Sylwia: nie rozumiem jak obliczyć ten kąt ? mógłbyś mi to wytłumaczyć...
28 kwi 15:11
♊: W czworokącie wszystkie kąty wewnętrzne mają łącznie 360o. Czyli α+β+γ+δ=360o Masz trapez równoramienny, więc masz 2 kąty α i 2 katy β. Znasz kąt α. Na tej podstawie mozesz obliczyć kat β. Spróbuj obliczyć. Podpowiedź α+β+γ+δ=360o, zamiast γ i δ wstaw α i β jeszcze raz.
28 kwi 15:24