Zad. 12 Matura maj 2008 pr, rozwiązanie na pdst. tw. cosinusów. Dobre ?
Daniel: Matura, poziom rozszerzony Maj 2008 inny sposób, czy dobry ?
zad: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długości |BC|=9, |CA|=12. Na boku AB
wybrano punkt D, tak że odcinki BC i CD mają równe długości. Oblicz długość AD.
roz: cosα = 12/15
z. tw. cosinusów mamy:
a2 = b2 + c2 − 2bc*cosα , podstawiamy:
92 = b2 + 122−2b*12*12/15
81 = b2 + 144 + 288/15*b | 15
1215 = 15b2 + 2160−288b
15b2−288b + 945 = 0 | 3
5b2 − 96b + 315 = 0 − otrzymalismy równanie kwadratowe, licze delte:
Δ = 9216 − 6300 = 2916
√Δ = 54
b1 = (96+54)/10 = 15
b2 = (96−54)/10 = 4,2
dodam komentarz: na podstawie tw. cosinusów otrzymalismy równanie kwadratowe z dwoma
rozwiązaniami. Wynika z tego że możemy zbudować 2 trójkąty o podanych bokach i α. Jeden z nich
to trójkąt ABC, drugi ACD.
odp. Długość odcinka |AD| = 4,2 cm.
* czy otrzymał bym za takie rozwiązanie 4 pkt ? z góry dzięki za odpowiedzi
28 kwi 13:53
28 kwi 13:55
tim: Brakuje mi zapisu właśnie, jak uzyskałeś 15. I jak wyznaczyłeś cos

.
3p
28 kwi 13:57
Daniel: tutaj zapomniałem go dodać na kartce przed sobą go mam

Do tw. cosinusów: a = |DC|, b = |AD
, c = |AC|, α to oczywiście kąt CAB. Wszytsko z rysunkiem i własnie takim opisem które to a, b,
c
28 kwi 14:00
tim: A jak uzyskałeś 15 oraz, że cos to |AD| / |AC| ?
28 kwi 14:01
Daniel: a 15 z tw. pitagorasa
28 kwi 14:01
tim: Jeżeli zapisałeś to mogą być 4 p
28 kwi 14:02
Daniel: cosα = stosunek dł. przyprostokątnej przylegającej do α do dł przeciwprostokątnej
28 kwi 14:02
Daniel: oki, dzieki

pozdrawiam
28 kwi 14:02