pomocy
...kasia ...: potrzebuje pomocy z matmy bo nie mialam twierdzen mam dziwna nauczycielke jestem w klasie 4
sp
oblicz pole trojkata prostokatnego rownoramiennego ,ktorego suma dlugosci obu przyprostych jest
rowna 30 cm
pomocy wy jestescie starsi to raczej wiecie pliss
28 kwi 16:27
tim: 4 SZKOŁA PODSTAWOWA?
28 kwi 16:28
tim:

A to pokażę.
Czytaj ze zrozumieniem.
Jest równoramienny, więc jest a, a oraz c
| | a * h | |
P = |
| , oraz a = h  |
| | 2 | |
Wiesz, że 2a = 30, więc a = 15. Podstaw i oblczi.
28 kwi 16:29
miśka: PITAGORAS
28 kwi 16:29
ktyuuuuuuuuuuuuuuuuuuu: xxccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
28 kwi 16:31
Krzysiek: Ja nie doczytałem, że to równoramienny i się zastanawiałem jak to zrobić
28 kwi 16:31
miśka: PRZECIEZ TU WSZYTKO JEST PODANE NIC NIE TRZEBA OBLICZACxd
28 kwi 16:34
♊: Jeśli podana jest odpowiedź to faktycznie − nie trzeba obliczać, ale ja nie widzę odpowiedzi
podanej.
28 kwi 16:35
♊: wzór na pole trójkąta równobocznego P=½ a * b
wiemy, ze trojkąt jest równoramienny więc a=b
wiemy, ze a+b=2a=30 czyli a=15
P= ½ a * a = ½ a2
28 kwi 16:37
miśka: EUREKA!
28 kwi 16:38