jak rozwiazac to i podobne zadania????
zajkoś: 2sinx+√3tgx=0
28 kwi 19:57
Bogdan:
Rozwiązuję
28 kwi 20:00
Bogdan:
| | π | |
Założenie ze względu na tgx: x ≠ |
| + kπ, k∊C. |
| | 2 | |
| | √3 | | sinx | | √3 | | sinx | |
√3tgx = −2sinx => |
| = |
| => |
| = |
| => |
| | −2 | | tgx | | −2 | | | |
| | √3 | | π | | π | |
=> cosx = − |
| => cosx = −cos |
| => cosx = cos(π − |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | −5 | |
x = |
| π + kπ lub x = |
| π + kπ |
| | 6 | | 6 | |
28 kwi 20:10
zajkoś: okej dzieki
28 kwi 20:15
zajkoś: mam w odp jeszcze ze x=kπ
28 kwi 20:35
Jacek Karaśkiewicz:
Tak, rzeczywiście. Bogdan uwzględnił fakt istnienia funkcji tg, ale nie uwzględnił możliwości
zerowania się tg, w momencie dzielenia przez niego. Oddzielnie należy rozważyć przypadek tgx =
0. Wtedy mamy x = kπ, k ∊ C. I taka wartość x również spełnia równanie.
28 kwi 21:23
Bogdan:
Tak Jacku, masz rację, poszedłem na zbyt duży skrót.
Należy tu postąpić tak:
| | π | |
2sinx + √3tgx = 0, x ≠ |
| + kπ, k ∊ C |
| | 2 | |
| | sinx | |
2sinx + √3 * |
| = 0 |
| | cosx | |
2sinxcosx +
√3sinx = 0
| | −√3 | |
sinx(2cosx + √3) = 0 => sinx = 0 lub cosx = |
| |
| | 2 | |
| | 5π | |
sinx = 0 lub cosx = cos |
| |
| | 6 | |
| | 5π | |
x1 = k*π x2 = |
| + k*2π |
| | 6 | |
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
28 kwi 21:37