:)
Wydi: W sześcio wyrazowym ciągu geometrycznym suma pięciu początkowych wyrazów wynosi 11 a suma
pięciu ostatnich 33. oblicz iloraz oraz a1 i a6 tego ciągu...
28 kwi 20:02
@Basia: Pomagam
28 kwi 20:16
@Basia:
S
5 = 11
S
6 − a
1 = 33
S
5 = a
1+a
2+... +a
5 = 11 /*(−1)
S
6−a
1 = a
2+a
3+....+a
5 + a
6 = 33
−a
1− a
2−... − a
5 = −11
a
2+a
3+....+a
5 + a
6 = 33
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
6 − a
1 = 22
a
1*q
5 − a
1 = 22
a
1(q
5−1) = 22
−2 = 1−q
q = 3
a
1*(3
5−1)=11
a
1*242 = 11
a
1 =
11242 =
122
a
6 = a
1*q
5 =
122*3
5 =
24322
28 kwi 20:37
Wydi: Dzieki
28 kwi 20:47