Prawodopodobieństwo. Rzut monetą . Ciagi
BigMax: Zadanie niby z podstawy ale ja już taki zniszczony tym jestem że nie mogę ugryź.
Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− wyniki rzutów utworzą ciąg arytmetyczny
B − wyniki rzutów utworzą ciąg geometryczny
28 kwi 23:15
Mickej: Ja wole KFC
28 kwi 23:19
@Basia: Pomagam
28 kwi 23:23
@Basia:
3 → 6
|Ω| = 63
A − ciąg arytmetyczny
wypisać − nie widzę innego sposobu
wszystkie ciągi stałe (to też arytm. z r=0) czyli (1,1,1),.....(6,6,6) czyli 6
ciągi z r=1
(1,2,3) (2,3,4) (3,4,5) (4,5,6)
(3,2,1) (4,3,2) (5,4,3) (6,5,4)
czyli 8
ciagi z r=2
(1,3,5) (2,4,6)
(5,3,1) (6,4,2)
czyli 4
razem: 6 + 8 + 4 =18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z geometrycznym trzeba postąpić analogicznie
q=1,2
(teoretycznie mogłoby być q ułamkowe, ale praktycznie nie istnieje;
mogłoby to być 3}[2} u{52 u{5}3}, ale wtedy trzeci wyraz ciagu nie spełni warunków
zadania, bo 2*32 = 3 ale 3*32 = 4,5 odpada itd)
tylko znacznie mniej ich będzie
28 kwi 23:35