Jak obliczyć wzór funkcji kwadratowej
Kamil: Proszę o szybką odpowiedz, z góry dzieki.
Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogolnej wiedzac że:
a) funkcja ma jedno miejsce zerowe oraz do jej wykresu należą punkty A(1,1) B(2,0)
b) funkcja ma jedno miejsce zerowe równe −3 i do jego wykresu należy punkt a(2,−8)
28 kwi 19:37
Bogdan:

Jeśli funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe, to jej wzór ma postać: f(x) = a(x − x
o)
2,
gdzie x
o jest miejscem zerowym i współrzędną wierzchołka paraboli.
a) x
o = 2, f(1) = 1 ⇒ a(1 − 2)
2 = 1 ⇒ a = 1 ⇒ f(x) = (x − 2)
2 ⇒
⇒ f(x) = x
2 − 4x + 4
Podobnie postępuje się w punkcie b).
28 kwi 21:05
Kamil: Wielki dzieki juz wszystko rozumiem.
28 kwi 21:37