ciagi
LILA: rozwiąz rownanie 2+6+10+...+x=200 ,wiedzac ,ze jego lewa strona jest sumą ciągu
arytmetycznego.PROSZE O POMOC

!
28 kwi 14:40
Matematyk..: (2a1+(n−1)r*n)/2=200 /*2
(2a1+(n−1)r*n)=400
a1=2
r=4
(4+(n−1)4)*n = 400
4n +4n2−4n=400
4n2−4n−100=0
4n2=400
n=100
n=10 v n=−10 ( nie nalezy do dziedziny)
28 kwi 14:42
Matematyk..: a szybko dodałem posta i tam n to jest, ze to jest 10 wyrazów
teraz z wzory na wyraz n można wyliczyć
an=a1+(n−1)*r
an=2 +9*4
an=2+36=38
i tutaj jest policzony x dopiero
28 kwi 14:43
LILA: DZIEKUJA BAAARDZO

!juz wszystko rozumiem
28 kwi 14:46