Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Kamil: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest równa 8√2 a krawędź ściany
bocznej 12 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
28 kwi 16:40
jasiu:

tam gdzie czerwona kropka kąt prosty. Powstaj tam wtedy trojkąt prostokątny. i z Tw. Pitagorasa
można policzyć wysokość
12
2 − (4
√2)
2 = h
2
h =
√112 =
28 kwi 18:44
jasiu: h = 2√28
28 kwi 18:45
jasiu: i teraz w podstawie mamy przekątną równą 8√2
przyrownujemy to do wzoru ze
a√2 = 8√2
a = 8
Pp = 82 = 64
28 kwi 18:46
jasiu: V = 13 * Pp * h
V = 13 * 64 * 2√28 = 128√283 cm 3
28 kwi 18:49
jasiu: i teraz mamy h i polowe boku czyli 4 to z Tw Pitagorasa mzoemy wysokosc siany bocznej
28 kwi 18:50