to zadanie na zależność miedzy bokami
ewka_94: Jedna z przekatnych rombu ma długość 4pierwiastki z 2, a druga jest o 2 razy
od niej krótsza.
Oblicz długość boku tego rombu.
Bardzo proszę o pomoc
28 kwi 15:53
Jolka: pierwsza przekątna ma 4 pierwiastki z 2
druga:
4 pierwiastki z dwoch
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
ptrzekatne romba przecinaja sie w punkcie... i kazda z przekatnych kolo tego puntu tworzy kąt
prosty...
czyli zadanie można rozwiązać z twierdzenia pitagorasa.
a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
( 4 pierwiastki z 2) kwadrat + (4 pierwiastki z 2 przez 2) kwadrat = c kwadrat
(16*2) + (16*2 przez 4) = c kwadrat
32 + 32 przez 4 = c kwadrat
32 + 8 = c kwadrat
c kwadrat = 40
c= pierwiastek z 40 = 2 pierwiastki z 10


odp. bok rombu ma długość równa 2 pierwiastki z 10
28 kwi 16:04
ewka_94: bardzo dziekuję
28 kwi 16:09