zalezności miedzy bokami
ewka_94: Przekątna Przekątna kwadratu i wysokość trójkąta równobocznego maja jednakową długość
równą 3cm. Czy pole kwadratu jest większe od pola trójkąta?
Proszę o pomoc
28 kwi 19:19
Katy: pomagam
28 kwi 19:24
Katy: Oblicz pole kwadratu ze wzory d
2 podzielić na 2 bo masz podaną przekątną 3 cm i Ci wyjdzie
3
2=9 podzielić na 2 to 4,5
A teraz trójkąt, wzór na wysokość to a
√3 podzielić na dwa i podstawiasz
3=ap(3)
−−−−−−−−−−− =3 /*2 a
√3)=6 /p{3 a=2p(3)
2
teraz podstawiasz do pola trójkąta
p=a
2√3
−−−−−−−−−−−−
4
I porównujesz pola i gotowe
28 kwi 19:28
Jolka: Obkw= 4a1 <−−> a1= Ob/4
Obtr=3a2 <−−−> a2= Ob/3
d=a1√2=√2/4 *Ob
h=a2√3 / 2= √3 / 6 * Ob
√2 / 4 > √3/ 6 ==>d>h
Odp. Tak, przekątna kwadratu jest dłuższa od wysokości trójkąta.
28 kwi 19:29
Jolka: sorki pisałam i nie zauważyłam że ktoś zrobił to zdanie ...
28 kwi 19:29
Katy: Niewyraźnie jedno wyszło... poprawiam
a√3 =6 / √3 a=2{3}
28 kwi 19:30
ewka_94: dziękuje
28 kwi 19:33