Liczby 102, 105, 108, 111, są kolejnymi, początkowymi wyrazami pewnego ciągu
Qrek: Liczby 102, 105, 108, 111, są kolejnymi, początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego
(an). Zapisz wzór ogólny na n – ty wyraz tego ciągu. Oblicz sume szesnastu początkowych
wyrazów tego ciągu.
Robie to tak:
a
n = a1 + (n−1)r r = a2 − a1 = 3
a
n = 102 + (n − 1)3
a
n = 102 + 3n −3
a
n = 3n + 99
Wiec suma:
S
16 = [2a1 + (n −1)r]16/2 = (204 + 45)8 = 1992
Jednak w odpowiedziach jest 1932, czy gdzies cos pominalem a moze odpowiedzi mnie wałuja