pilna pomoc
daremny: cenę pewnego towary podwyższono najpierw o 5% a nastepnie o 4%. O ile procent należałoby
jednarozowo podnieść cena abu uzyskac ten sam efekt
28 kwi 20:36
Mariusz:
x*105% pierwsza podwyżka
x*105% + x*105%*4% druga podwyżka
28 kwi 20:40
tim: Podwyższono o 5%
c − cena początkowa
1,05c − cena po podwyżce
Powyższono o 4%
1,05c − cena początkowa
1,04(1,05c) − cena po II podwyżce = 1,092c
Pomyśl skoro cena końcowa = 1,092c o ile należało by podnieść.
28 kwi 20:41
daveustro: x + 0,05x = 1,05x = y
y + 0,04y = 1,04y = 1,04 * 1,05x = 1,092x <− należałoby podnieść o 9,2%
28 kwi 20:41
daremny: deveustro jaka to obliczyles ze ci wyszlo 9.2%
28 kwi 20:45
daveustro: no wszystko po kolei zapisane...
x to jest cena początkowa
y to cena po pierwszej podwyżce
po obu podwyżkach wyszło 1,092 z ceny początkowej, czyli 1,092 − 1 = 0,092 czyli to jest 92
promile, czyli 9,2 procenta
28 kwi 20:59
Bogdan:
1,05 * 1,04 = 1,092 czyli o 9,2%
29 kwi 00:31