kula
ula81: Znajdź promień R kuli opisanej na czworościanie foremnym o krawędzi a.
nie udało mi się tym razem zrobić rysunku, cały czas mi się kasuje
28 kwi 08:56
Mickej:
28 kwi 09:05
imię lub nick: | | 2 | |
R= |
| wysokości czworościanu? |
| | 3 | |
28 kwi 09:09
Mickej: dokładnie ziomku
28 kwi 09:10
ula81: ale dalej mi coś nie wychodzi...
H − wysokość czworościanu
z tw. Pitagorasa:
nie wiem gdzie robię błąd
28 kwi 09:52
tim: √32 ≠
√6
√32 = 3
28 kwi 09:55
tim: Tfu.. Dobrze jest H. i R te.
28 kwi 09:56
ula81: | | a √6 | |
ale w odpowiedzi mam, że R= |
| |
| | 4 | |
28 kwi 09:58
imię lub nick: | | a√3 | |
wysokość w trójkącie wynosi |
| |
| | 2 | |
do tw pitagorasa musisz wziąć również
23 wysokości podstawy
28 kwi 09:58
tim: Wziął

a
√3 / 2 * 2 / 3 = 2a
√3 / 6 = a
√3 / 3
28 kwi 09:59
28 kwi 10:00
tim: Widzę błąd.
| | 3 | |
R = |
| h czworościANU  |
| | 4 | |
28 kwi 10:05
ula81: I wszystko jasne

Chyba ktoś mnie wprowadził w błąd

Dzięki wielkie
28 kwi 10:11
28 kwi 10:20