prawdopodobieństwo
syl: rzucamy dwa razy symetryczną szcześcienna kostką do gry i określamy zdarzenia: A− wyrzucono dwa
razy tę samą liczbę oczek, B− suma rzuconych oczek jest więszka od 7. oblicz
prawdopodobieństwo sumy tych zdarzeń.
28 kwi 11:47
wmboczek: P(A+B)=P(A)+P(B)−P(A*B)=1/2
P(A)=1/6
P(B)=15/36
A*B to wyrzucenie 44 55 lub 66 P(A*B)=3/36
28 kwi 12:13
Ani: Najlepiej wypisz sobie te zdarzenia, będzie ci łatwiej Ω { 11 12 13 14 ... } czyli łącznie 36
A − tyko potem odczytujesz z tego ( np 11, 22 ....)
i podstawiasz do wzoru P(A)
B − z tak samo robisz
28 kwi 12:18