Logarytmyy pomocyy
Aniusiaaa:
28 kwi 17:41
@Basia:
Skorzystaj z wzoru:
28 kwi 17:54
Aniusiaaa: I coo dalej
28 kwi 17:56
@Basia: przyjrzyj się swojemu ułamkowi
ile wynosi c, ile a, ile b ?
28 kwi 18:06
Aniusiaaa: Noo wiem ale zastanawia mnie to czy mam to odjąc czy podzielic czy moze najpierw wyliczyc
poszczegóne logarytmy
28 kwi 18:10
@Basia: Masz skorzystać z wzoru, który Ci podałam.
Ponownie pytam ile wynoszą c,a,b ?
28 kwi 18:13
Jaaaa: c=7 b=64 a=4
28 kwi 18:20
@Basia: no to
| log764 | |
| = log464 = log4(43) = 3 |
| log74 | |
28 kwi 18:24
Jaaaa: Dlaczego log
4
wyjdzie
28 kwi 18:26
@Basia: Popatrz na wzór.
Ten wzór powinnaś znać. A jeśli go w szkole nie było to mogę Ci go wyprowadzić.
28 kwi 18:28
Jaaaa: Jak bys była taka miła
28 kwi 18:37
@Basia:
z definicji logarytmu:
log
ca = x ⇔ a=c
x
log
cb = y ⇔ b=c
y
a = c
x podnoszę do potęgi
1x
a
1/x = c
b=c
y podnoszę do potęgi
1y
b
1/y = c
stąd:
a
1/x = b
1/y logarytmuję log
a
log
aa
1/x = log
ab
1/y
1x*log
aa =
1y*log
ab log
aa=1
1x =
1y*log
ab /*y
28 kwi 19:04