indukcja
***pola***: metoda indukcji matematyczne wykaż że dla każdej liczby naturalnej n spełniającej podany
warunek zachodzi nierówność: 3n+1>4n+7 n≥2
pokaże na analogicznym przykładnie schemat jakim próbowałam zrobić, ale nie wyszło:(
T(n): 2n>3n, n≥4
1o n0=4 L(4)=14 P(4)=12 ⇒t(4) spełnione
20 T(n)⇒T(n+1)
T(n+1) : 2n+1>3n+3
z T(n): 2n>3n /*2 (żeby uzyskać po lewej stronie to samo w T(n) i w T(n+1) )
2n+1>3n+3n,
28 kwi 21:46
@Basia: ad przykład
L=24 = 16
P = 3*4 = 12
16>12
L>P
2n+1 = 2n*2 = > 2*3n = 3n+3n > 3n+3 bo n≥4 ⇒ 3n≥12>3
może teraz spróbujesz sama rozwiązać to drugie zadanie
28 kwi 21:52