zmienna losowa
ulaat: Dana jest kostka do gry, w której umieszczono, w sposób niewidoczny, ołowianą kuleczkę,w wyniku
czego prawdopodobieństwo wyrzucenia poszczególnych ścianek nie są jednakowe. Niech zmienna
losowa X przyjmuje wartości równe liczbom oczek na poszczególnych ściankach, tzn. 1,2,3,4,5,6.
W wyniku umieszczenia ołowianej kuleczki wartości te przyjmowane są odpowiednio z
prawdopodobieństwami 1/12, 1/8, 1/8, 1/8, 1/8, 5/12. Oblicz wartość oczekiwaną liczby
wyrzuconych oczek i porównaj ją z wartością oczekiwaną liczby wyrzucanych oczek kostki
symetrycznej.
Bardzo proszę o pomoc

Z góry dziękuję
28 kwi 10:08
wmboczek:
wartość oczekiwana EX=∑p(xi)*xi
dla kostki symetrycznej mamy 1/6*1+1/6*2+...+1/6*6=3,5
dla kostki z przykładu mamy 1/12*1+1/8*2+1/8*3+1/8*4+1/8*5+5/12*6=13/3 > 3,5
28 kwi 10:56
ulaat: A możesz mi to wytłumaczyć? Łaaadnie proszę
28 kwi 11:30
ulaat: Mam jeszcze jedno zadanie podobne (chyba) i nie wiem jak to się liczy

Na loterii jest 100 losów, a wśród nich wygrane: jedna po 50 zł, 3 po 25 zł, 6 po 10 zł i 15 po
3 zł. Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję wygranej na loterii.
28 kwi 11:33
ulaat: ok. doszłam już jak obliczyć w 2 zad. wartość oczekiwaną, ale czy ktoś może mi pomóc z
wariancją?
EX=2,3
28 kwi 12:28