matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.5.2014
Zadania
Odp.
2
Kuba:
Dane są trzy punkty: A= (−4,−2), B= (7,9), C= (6,2). a) Napisz równanie prostej AB
2
kasia188:
pomoże mi ktoś?
8
kasia188:
witam bardzo proszę o pomoc
W trójkącie suma długości podstawy (X) oraz wysokości(Y) wynosi 12.
4
jacek:
Rozwiąż nierówność
11
Benio:
Na PW, rok temu bodajże były 4os./miejsce. Więc nie jest tak źle. Nie polecam robotyki.
0
Kuba:
Ciąg (a
n
), gdzie n ε N
+
, jest nieskończonym ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, w którym pierwszy wyraz jest równy −8. Wyznacz wszystkie wartości k, dla których trzywyrazowy ciąg (
10
Malutka:
Oblicz a wynik zapisz w notacji wykładniczej
1
krystek:
wyznacz przedzial bedacy zbiorem liczb spelniajacych obie nierowosci
7
NataliaAnna:
Błagam pomóżcie.. Nie potrafię się absolutnie skupić na tym zadaniu a na jutro muszę je rozwiązać, czy ktoś może mi pomóc ?
17
kyrtap:
Hajtowy powodzonka w życiu
1
muzg:
Mam znaleźć χ²(α,s) a=0,05
10
33arch:
Czy mógłbym prosić o pomoc, bo w tym przykładzie natrafiłem na pewnie problem i nie potrafię go rozwiązać.
9
madzia:
Cześć, mam prosbe potrzebuje na jutro zadanie. mecze sie z tym juz chyba z 3 godzine i niewiem .. jesli bylby kots tak mily i zrobił
3
matjk:
Usuń niewymierność z mianownika: a) 1
3
olo:
witam i o razwiązanie proszę
32
Julka ;) :) ;*:
Mam do was pytanie czy jak mnie dzis nie chcieli wypuscic do ubikacji i niestety musialam ....juz wybiec godzine przed koncem i skonczyc
10
DK:
Proszę o wyjaśnienie zadań:
4
Kamil:
Witam.
6
maturzysta:
Siemka.
9
waldek:
pomiędzy dane a i b wstaw taka liczbę dodatnia aby ciąg a,x,b był geometryczny a= −8 b= −12
7
zunia:
Wykaż, że nieskończony ciąg (an), gdzie a) a
n
= 10 * 2
n+1
− 3 * 2
n
10
piotr123:
Zadanie z Matury PR
47
marco:
To nie ten
zawodus
tylko
Zawodus
15
mała MI:
POMOŻCIE
:(:(
3
___a90___:
Wyznacz wartość x aby liczby 84 , x , 136 były kolejnymi wyrazami tego ciągu
26
Benio:
ten trójkąt to nie jest połowa kwadratu
4
Seta222:
siema
70
qwer:
kamczata, ale jak to mówi freud, zrobiłeś ale ile z tego zrozumiałeś?
6
qwer:
:::rysunek::: Mam takie zadanko: rzucamy dwa razy sześciokątną kostką do gry, której jedna ścina ma jedno
10
rony:
1
W ciągu geometrycznym dane są a
1
=
q=4 h=6 oblicz a=6
32
albo a
6
ale chyba to 1 jest db tak miałem w zeszycie napisane
3
gość:
Przekątne trapezu równoramiennego przecinają się pod kątem prostym. Oblicz pole trapezu, jeśli długości jego podstaw są równe 4√2 i 6√2.
1
gość:
Trapez prostokątny o podstawach długości 4√3 i 9√3 oraz kącie ostrym 60 stopni przecięto prostą równoległą do podstaw, otrzymując dwa trapezy podobne. Wyznacz długości odcinków, na jakie ta
2
lorenn:
3
wyznacz cos alfa wiedząc że alfa jest katem ostrym tg alfa =
2
4
Robert:
hej widziałem, że w zakładce "MATURA" jest arkusz z rozszerzenia sierpień 2013 r. czy to oznacza że można jeszcze w sierpniu poprawiać maturę na poziomie rozszerzonym?
2
Zakręcona.:
nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale nie mam gdzie napisać
chciałabym uzyskać od Was jakieś porady dotyczące studiów, trzeba powoli wybierać a ja nie wiem
1
mati:
sin
2
25
o
+ cos
2
65
o
oblicz wartość wyrażenia
2tg 35
o
* tg 55
o
1
POOCY:
Oblicz czy błąd względny przybliżenia liczby "x" liczbą "a" jest mniejszy od 2%? Gdzie "x"=43,92 "a"=44,01
1
POOCY:
Naszkicuj wykres funkcji y=|x+2| − 4
2
GOŚĆ:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k : y = 3x −1 i przechodzacej przez punkt P(6;−2)
3
Patryczek:
Wyznacz punkty w których prosta y=4x−24 przecina osie układu współrzędnych.
3
GOŚĆ:
Narysuj wykres funkcji y=−3x+4. Sprawdź czy punkt P(4;3) lub Q(−6;−1) należy do jejj wykresu.
3
drako:
(sin
2
60 st + cos
2
30 st )
2
− ( sin
2
15 st + cos
2
15 st ) __________________________________________________
0
jurek:
w sumie na maturze z polskiego w czytaniu ze zrozumieniem nie trzeba odpowiadać tak pełnymi zdaniami, że np. "autor zauważył, że xxx", a można zamiast tego napisać od razu" xxxx" ?
0
Insane:
Jest tutaj ktokowiek z Politechniki Warszawskiej? Jakiś "weteran"?
1
Margol:
Oblicz: cosα jezeli tgα=3; oraz α∊(0stopni; 90stopni)
4
Hugo:
powiedzcie mi co to jest za symbol (ta kreska)
2
Margol:
Narysuj wykres funkcji ktorej dziedzina jest zbior <−7;3>, a zbiorem wartosci jest przedzial <−4;2>
28
aaa:
a czy my raczej jak będziemy poprawiać, to nie razem z obecną 3 technikum (czyli maturę opartą na podstawie programowej obowiązującej w tym roku) ?
1
Kasia:
∫
√
x
*e
2x
Hejka mógłby mi ktoś pomóc z taką całką?
23
Ala:
Wykres funkcji f(x)=−3x² przesunięto o 2 jednostki w lewo. Napisz wzór otrzymanej funkcji g i podaj jej przedziały monotoniczności.
5
spirner:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, n>0, prawdziwa jest równość: 111...1−222...2=(333...3)
2
4
nieznany :
Przez punkt D leżący na boku AB trójkąta ABC poprowadzono dwie proste. Pierwsza z nich, równoległa do boku BC, przecięła bok AC w punkcie F, a druga równoległa do boku AC, przecięła
0
aneta:
Sprawdziłby ktoś czy jest to dobrze obliczona całka ?
2
Becia:
Wierzcholki trojkata ABC naleza do okregu.,Miary dwoch katow tego trojkata sa rowne 110° i 40°. Oblicz stosunek dlugosci lukow tego okregu wyznaczonych przez punkty A,B,C.
29
Romek:
niestety nie bo nie udowodniłeś to będzie większe od 0 ale niestety nie od 2 znaczy sie będzie i od 2 ale tego ie wykazałes
1
Becia:
odleglosc pomiedzy srodkami dwoch okregow jest rowna 4 cm, a ich promienie sa rowne r1=2x+4 i r2=x+3. dla jakich wartosci parametru x okregi sa rozlaczne zewnetrznie i rozlaczne
8
aneta:
Witam ! Mam problem z pochodną . y=sin(x
x
) czy to wyjdzie taki wynik ? y= cos(x
x
) * e
xlnx *1
?
8
Monia:
Jak rozwiązać to równanie? 0=12x
3
+32x
2
+23x−4
1
Madzia :
Wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są: A. Ilość zakupionej wędliny i koszt jej zakupu
8
vld:
matura rozszerzona
0
Insane:
NIE BYŁO JEDNOKŁADNOŚCI TRZEBA WIDZIEĆ POZYTYWY
1
Becia:
Punkty C i D dziela odcinek AB na takie trzy odcinki AC, CD i DB dla ktorych |AC| : |CD| : |DB|=5:8:3. Wiedzac ze |CD|=32cm,oblicz dlugosc odcinka AB i DB
28
aaa:
a nie ze wzoru na odległość punku od prostej? i dalej odległość A od prostej do kwadratu + odl B od prostej do kwadratu = 6?
8
Red John:
Zrobiłem dokładnie tak samo. Powinno być dobrze.
1
Adam:
Matematyka Exel Gdzie zrobiłem błąd
7
Insane:
Zadanie pierwsze z wykresem z dzisiaj, z modułami.
6
Tomasz:
6
Polecenie: Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) =
dla
x+1
x(−
∞
,−1)(−1,
∞
) i g(x)=6x+6 dla x R
26
Kacper1609:
każde z tych równań jeszcze trzeba było podzielić przez x o ile mi wiadomo
15
Matejko:
STUDIA
gdzie mogę się dostać z rozszerzeniem 60% i podstawą 96 z matmy?
1
aaa:
zależy od uczelni...
1
Operr:
69 * x + 71*y = 69.72
30
Insane:
przecież to jest dobrze WTF, i wychodzą 3 rozwiązania z wykresu
20
bon bon :) :
Jeszcze tylko to jedno plisss i koniec
Rozwiąż : (
1
2
)
2x
≤ 16
3
Matejko:
moje pytania
powiedzcie mi w ciągu było q=
1
100
8
gud deel:
Dany jest ciąg gdzie wszystkie wyrazy są dodatnie. Suma wyrazów nieparzystych jest 100 razy większa niz suma wyrazów parzystych.
505
Insane:
Zadanie z parametrem i średnią arytmetyczną pierwiastków − GENIALNE.
2
TreVar:
Opisz za pomocą wzoru: Długości α boku pięciokąta foremnego przyporządkowujemy jego obwód L
9
WueR:
Co tam poszlo nie tak?
5
Radek:
Witam mam pytanie jak się rozwiązuje nierówność wymierna z wartością bezwzględną. |(3x
2
−5x−2)/(x
2
−2x)|≤4
10
bon bon :) :
Rozwiąż: Jak obliczyć ten głupi x
11
Alicja:
Czy moge skrocic tutaj licznik z mianownikiem, chodzi mi dokladniej o to x+1 ?
11
Tomasz:
Witam ponownie. Mam pewien problem z jednym przykładem:
9
Siara:
zad1. napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−1,1) i równoległej do prostej y=−x+15
4
Insane:
POPROSZĘ O JAKIEŚ PRZYKŁADOWE ZADANIE Z PLANIMETRII TAK ZA 5 PKT <3
1
anonim:
Witam! Czy jest ktoś w stanie pomóc mi rozwiązać krok po kroku to zadanie? Dziękuję z góry za wszelką
12
aaaa:
co to jest twierdzenie o nożycach?
5
Marcin:
Dany jest odcinek o końcach A=(−4,−1) i B=(−2,3). Punkt P dzieli ten odcinek na dwa odcinki w stosunku 3:1 (patrzymy od punktu A). Wyznacz współrzędne obrazu punktu P w symetrii względem:
13
pigor:
..., np, takie jest równanie przez 1 punkt o danym wektorze kierunkowym [A,B] (równoległym) do tej prostej