ciąg geometrczny
zunia: Wykaż, że nieskończony ciąg (an), gdzie
a) a
n= 10 * 2
n+1 − 3 * 2
n
jest ciągiem geometrycznym
PS. w tym przykładzie b) to "2n+1" i "n" są potęgami, jakby dobrze nie było widać
9 maj 21:13
9 maj 21:14
zunia: | | 10*2n+2 − 3* 2n+1 | |
a co zrobić jak mi wychodzi |
| ? |
| | 10*2n+1 − 3*2n | |
9 maj 21:38
sushi_ gg6397228:
a) najpierw zrób porządek z przykladem
2
n wyciagnij przed nawias
| | 1 | |
b) wyciagnij przed nawias |
| |
| | 9n | |
9 maj 21:41
Piotr:
rozbijac 2
n+2 = 2
n*2
2
wyciagac przed nawias i poskracac
9 maj 21:42
zunia: no to jak wyciągnę 2n to co się zrobi wtedy z 2n+1?
9 maj 21:46
Piotr:
2n+1 = 2n*21 = 2n(2)
9 maj 21:48
zunia: aaa no tak! dziękuje!
9 maj 21:49