postać kanoniczna?
Ala: Wykres funkcji f(x)=−3x² przesunięto o 2 jednostki w lewo. Napisz wzór otrzymanej funkcji g i
podaj jej przedziały monotoniczności.
9 maj 16:38
9 maj 16:40
Ala: nie rozumiem
9 maj 16:45
ICSP: jakubs co ma funkcja wykładnicza do funkcji kwadratowej ?

f(x) = ax
2 przesuwamy o wektor [p,q] dostając :
g(x) = a(x − p)
2 + q
To wiedza podstawowa
9 maj 16:47
jakubs: Ta matura jednak daje w kość

Przepraszam za pomyłkę, nie wiem jak ja tam zauważyłem wykładniczą ? masakra..
9 maj 16:49
Ala: czyli : −3(x+2)
2 + q ?

jak to obliczylam to wyszlo mi 2
9 maj 16:51
ICSP: przesunięto o dwie jednostki w lewo. Można przeczytać również jako :
przesunięto o dwie jednostki w lewo, oraz nie przesunięto ani w górę ani w dół.
9 maj 16:53
Ala: ja i tak mało rozumiem

nic sie nie stało
9 maj 16:53
jakubs: q=0 ponieważ przesuwasz tylko o 2 jednostki w lewo i o 0 jednostek w górę lub dół.
A więc g(x)=−3(x+2)2
9 maj 16:55
Ala: mnej wiecej juz rozumiem

a wieszcojest jeszcze potrzebne do wyznaczenia przedziałow
monotniczności ?
9 maj 17:01
jakubs: Najlepiej sobie wykres narysować, nawet taki pomocniczy i odczytać z wykresu
9 maj 17:04
ICSP: do monotoniczności w funkcji kwadratowe ?
Wystarczy znać a oraz xw ( inaczej zapisywane jako p)
9 maj 17:05
jakubs: Można i tak, ale ja jak się uczyłem f. kwadratowej to sobie rysowałem żeby to widzieć
9 maj 17:07
Ala: moje xw bedzie 2 natomiast a = −3 ?
tak to rozumiem
9 maj 17:08
Ala: wiem wiem tylko zeby narysowac musze miec x i y chyba xd
9 maj 17:09
jakubs: xw=−2
9 maj 17:09
Ala: no tak juz wiem skąd minus a co z tym a bedzie ?
9 maj 17:11
ICSP: źle wyznaczone x
w
Monotoniczność :
1
o a < 0 mamy :
f rośnie : x ∊ (−
∞ ; x
w ]
f maleje : x ∊ [ x
w ; +
∞)
2
o a > 0 mamy :
f maleje : x ∊ (−
∞ ; x
w ]
f rośnie : x ∊ [x
w ; +
∞)
Widać to bardzo ładnie na wykresie.
Musisz się jeszcze nauczyć wyznaczać x
w z postaci kanonicznej, ale z tym nie powinno być
większego problemu.
9 maj 17:11
jakubs: Dobrze masz a=−3 <− to współczynnik kierunkowy, czyli parabola skierowana ramionami w dół.
9 maj 17:12
Ala: narysowałam to sobie i wnioskuje, ze jest malejąca tylko pytanie czy to wszystko ?
9 maj 17:17
Ala: x∊ (−nieskończoność ; −2 ) ?
9 maj 17:24
ICSP: ?
9 maj 17:31
Ala: z tego co napisałeś wyszło mi : f.rośne : x∊(−∞ ; −2 ] f.maleje : x∊ [−2 ; +∞)
9 maj 17:33
ICSP: i dobrze
10 maj 02:31