Nierówność wymierna z wartością bezwzględną
Radek: Witam mam pytanie jak się rozwiązuje nierówność wymierna z wartością bezwzględną.
|(3x2−5x−2)/(x2−2x)|≤4
9 maj 11:32
WueR:
Mozna zwyczajnie:
|a|≤b ⇔ a≤b ∧ a≥−b
9 maj 11:34
J:
Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Tutaj skorzystaj z tego,że: IAI ≤ 4 ⇔ −4 ≤ A ≤ 4
9 maj 11:34
Radek: Rozumiem
9 maj 11:34
PW: 3x
2−5x−2 = 3x
2−6x+x−2, a więc lewa strona ma postać
| | 3x(x−2)+(x−2) | | 1 | |
| |
| | = |3+ |
| | , x∊R\{0, 2} |
| | x(x−2) | | x | |
| | 1 | | 1 | |
Jak optymistycznie teraz to wygląda − prawda? Jest jedna niewiadoma t= |
| , t∊R\{0, |
| } |
| | x | | 2 | |
|3+t| ≤ 4, t∊(−
∞,0)∪(0,2)∪(2,
∞)
9 maj 14:08
ICSP: | | a | |
| |
| | < c gdzie b ≠ 0 i c > 0 można bez problemu przekształcić na : |
| | b | |
(a − bc)(a + bc) < 0
a to jest już nierówność wielomianowa,
9 maj 14:23