zalamany dzisiejszym dniem
kamczatka: Nie wiem co robic, mozliwe ze nie bede mial 30% z pr. I sam nie wiem czy ja taki glupi czy jak.
Robilem sporo zadan i duzo czasu na to poswiecilem. Teraz mi juz nic sie nie chce. Jaki byl
sens tego wielkiego wysilku?
9 maj 20:13
Marcin: Sens jest zawsze, nie ma się co poddawać

Dzisiaj się odstresuj jakimś alkoholem, bo
zasłużyłeś
9 maj 20:14
kamczatka: marcin a Ty na ile napisales?
9 maj 20:18
qwer: kamczata, ale jak to mówi freud, zrobiłeś ale ile z tego zrozumiałeś?
9 maj 20:19
Marcin: Też źle, także nie jesteś sam. Może Cię tym pocieszę
9 maj 20:19
kamczatka: to co zrobiłem to zrozumialem a nie bylo tego malo 2 czesci kielbasy z podstawy, kilkaset
arkuszy z roznych zrodel , ksiazke rozszerzona jakzdacmaturezmatematyki, teorie kazdego dzialu
9 maj 20:31
Damo93: kamczatka nikt chyba nie jest zadowolony z dzisiejszej matury... gdzie chcesz się dostać ? moim
zdaniem progi na uczelniach polecą w dół więc szansa jest
9 maj 20:34
kamczatka: politechnika bialostocka informatyka i nie wiem czy tam licza pkt jak nie bedzie 30% bo nie
moge znalezc
9 maj 20:37
Trivial: kamczatka, a co jest takiego magicznego w 30% z rozszerzenia?
9 maj 20:39
Damo93: a podstawa jak ci poszła ?
9 maj 20:39
kamczatka: z 70 75% bedzie tez nie za dobrze przez bledy w rachunkach
9 maj 20:40
kamczatka: bo jak bedzie ponizej 30% to licza sie pkt do rekrutacji?
9 maj 20:41
Vizer: Trivial niektóre uczelnie mogą traktować wynik poniżej 30% z dodatkowego przedmiotu jako
nie wchodzący do przelicznika, ale raczej w znakomitej większości przypadków tyle ile się
dostało pkt na wybranej maturze, tyle będzie się liczyło do punktów przy rekrutacji.
9 maj 20:42
Damo93: nawet jak będziesz miał poniżej 30 to powinni policzyć, z tego co wiem to wszędzie tak jest.
9 maj 20:42
kamczatka: byloby dobrze
9 maj 20:43
Trivial: Vizer, być może, ale skoro nic o tym nie piszą to nie ma co wymyślać specjalnych
przypadków.
9 maj 20:45
Benio: trivial myślisz, że 30 % to za mało na infe, szkoda gadać,
jeśli się wybierasz, to w tym roku będziesz miał szanse
9 maj 20:45
Vizer: Nie wiem, nie znam na każdej z uczelni regulaminu rekrutacji, bo jak wiesz każda uczelnia inne
prawo
9 maj 20:46
Trivial:
Benio, skąd wiesz co myślę?
Vizer, Tak, wiem. W ogóle co tam u Ciebie słychać? U mnie się luźno zrobiło... Bardzo
luźno.
9 maj 20:55
Beti: Kamczatka na pewno liczą poniżej 30% bo ja pisałam fizykę tak żeby chociaż parę punktów dostać
i z 10% będę miała i to się też do rekrutacji liczy. Bo z tego co zauważyłam to liczą na PB
Matmę R i jeszcze jeden przedmiot dodatkowy na PR
9 maj 20:59
Benio: Trival,analizując społeczne zachowanie, dostrzegłem pewien schemat , w zakresie moich
perspektywicznych możliwości, szturmowego natarcia geniuszu okiełznałem ludzki tok myślenia
9 maj 21:03
Vizer: U mnie wszystko jakoś idzie chyba wreszcie w dobrą stronę

Mam teraz fajne języki
programowania : Prologa i Haskella. Ta prostota i zaskakujący fakt ile można zrobić w paru
krótkich linijkach jest zadziwiający. A u Cb
Trivialku? Z tego co dobrze liczę powinieneś
być na pierwszym semestrze studiów 2 stopnia, jaką specjalizacje wybrałeś? Praca inżynierska
na 5 oczywiście?

O czym pisałeś? Takie opierniczanie jest na magisterce?

PS.
https://matematykaszkolna.pl/forum/249888.html jak możesz zajrzyj tu i napisz mi czy mam rację, bo wydaje mi się, że nawet AL nie
jest prostopadła do BC, ale mogłem wyjść już z wprawy i plotę bzdur, straciłem już na tym
forum autorytet
9 maj 21:04
Benio: @Vizer
jeszcze brakuej shakespeare'a w tym gronie
9 maj 21:07
Vizer: Gdzie Shakespeare'a widzisz we mnie?

Oszalałeś?
9 maj 21:08
9 maj 21:11
Vizer: Tego nie znałem, ale w tym gronie brakuje jeszcze sporo języków.
9 maj 21:14
Benio: A na jakich językach programowania zamierzasz się skupić? Na jakie platformy chcesz pisać? Już
czas się nad tym zastanowić, skoro studiujesz.
9 maj 21:16
Vizer: Głównie Java mi podpasowała. Myślę by na Androida pisać programy. Chciałbym jeszcze nauczyć się
pythona, wydaje się bardzo ciekawy.
9 maj 21:19
Vizer: A Ty
Benio domyślam się, że też studiujesz Informatykę, albo skończyłeś już ?
9 maj 21:19
MQ: @Benio: Nie ma się co skupiać na językach, a zwłaszcza na platformach, bo jak będziesz
kończył studia, to będą już całkiem nowe języki i platformy.
9 maj 21:20
Benio: "Co by było, gdyby"? Hmmm. Zdajesz sobie sprawę, że liczba języków które (po)znasz okażą się
zbędne w przyszłości. Na tym się nie da zarobić. Zresztą, każde studia nie gwarantują pracy,
pomijając mundurowe.
9 maj 21:22
Benio: @MQ
Rewolucji nie zapowiadam!
9 maj 21:22
W takim razie co robić, jak żyć po?
Moja rada: skoncentruj się na danej platformie (polub ją), zacznij pisać, weź do ręki
dokumentację, rozwiń swoje zdolności w tym kieruku. Wynalazek musi zostać zrealizowany, a nie
tylko wymyślony (mam nadzieję, że wiesz co mam namyśli).
9 maj 21:25
Trivial:
Benio, z tego "trivial myślisz, że 30 % to za mało na infe, szkoda gadać, jeśli się
wybierasz, to w tym roku będziesz miał szanse" to ja wnioskuję, że myślisz, że jestem
maturzystą. Jednakże, trudno wywnioskować coś jednoznacznego.
Vizer, Prolog i Haskell to miód języki − w szczególności Haskell z jego systemem typów. Po
prostu miazga. Ostatnio widziałem jak ktoś na stackoverflow zamieścił sposób na wypisanie
wszystkich możliwych kombinacji danego typu algebraicznego.
http://stackoverflow.com/questions/23515191/how-to-enumerate-a-recursive-datatype-in-haskell#23516414
Potem przyszedł
phg i dodał automatyczne wyprowadzenie tego sposobu przez GHC. To
właśnie wtedy mój mózg eksplodował.

Btw, spróbuj sobie w ghci wpisać
import Data.Function
fix error
Podobno naprawia wszystkie błędy w kodzie.
A na magisterce nic się nie dzieje, specjalizacje nie są jakieś porywające. Wybrałem
modelowanie i analizę danych. Praca inżynierska na 5 napisana w 10 dni (taki prowadzący − 5
dla każdego!). Jak chcesz to mogę Ci podesłać na maila.
9 maj 21:25
Benio: @Trival
Dokładnie to miałem na myśli! Niepewność ever.
9 maj 21:26
Vizer: Dopiero zacząłem Haskella, bo w pierwszej połowie miałem właśnie Prologa, i wydaje się bardziej
użyteczny. Mam wykładowce co jest zafascynowany tym językiem i opisywał nam, ze Haskell
przeżywa swoja drugą młodość co się rzadko zdarza wśród języków programowania i, że ogólnie
języki funkcyjne to przyszłość. Wyślij, jestem ciekawy
Benio Wiem, że wykokszenie jednej platformy to klucz do sukcesu.
9 maj 21:33
9 maj 21:35
Mi wykładowca kiedyś mówił tak o assemblerze.
9 maj 21:35
Trivial: Vizer, daj maila.
9 maj 21:38
Przyszło mi skończyć nudną jak flaki z rezystorami elektronikę i całkiem całkiem ciekawą
informatykę.
9 maj 21:39
Vizer: grimersik@wp.pl, nie musisz kasować bo i tak fejkowy
9 maj 21:40
Vizer: Heh szacun za elektronikę, miałem jeden semestr i nigdy więcej
9 maj 21:42
Trivial: Ja miałem dwa. Nawet ciekawe, ale i tak wolę pisać programy.
Vizer, sprawdź maila.
9 maj 21:44
Benio: Studiowanie elektroniki może także przybrać dość kuriozalny bieg.
9 maj 21:46
Benio: A zapytam, Trivial oraz Vizer gdzie studiujecie?
9 maj 21:51
Trivial:
Benio, na AGH.
MQ, uważam że warto poznać kilka drastycznie różnych języków, aby znać różne podejścia do
problemu. Ktoś, kto przykładowo zna tylko Javę prawdopodobnie nie jest dobrym programistą.
9 maj 21:53
Vizer: Trivial muszę przyznać ciekawa praca, mam sporo znajomych co wybrało sobie na pracę
beznadziejne tematy, w których się źle czuli, jak Ci się pisało?
Benio AGH
9 maj 21:53
Vizer: Miałem pisać to samo
Trivial, ale nie wiedziałem jak to ładnie ubrać w słowa
9 maj 21:54
Benio: @Trivial
Zgadzam się z tobą w 100%. Otwarta pozostaje kwestia, w co nowego włożyć ręce, a w czym zostać?
9 maj 21:54
Vizer: Za nieśmiertelne języki uważa się Jave i c++ i któreś z nich wypada umieć w jakimś tam
stopniu.Słyszałem właśnie, że Python oferuje ciekawe możliwości i staje się coraz bardziej
popularny.
9 maj 21:58
Zależy co chcesz robić i jak. Tu chodzi również o elastyczność. Napisanie programu dla firmy X,
w języku Y będzie mniej czasochłonne i łatwe w modernizacji, natomiast pisanie tego samego w
języku YZ, będzie równie wydajne lecz trudne w długim zakresie czasu. Uważam, że elastyczność
ponad wszystko. Mam namyśli również zawężenie obszaru, w którym dany programista zamierza się
poruszać.
9 maj 22:05
Trivial:
Benio odpowiedź jest prosta. Wybrać jeden język, który dominuje na rynku (C#, Java, C++,
Python, Javascript itd.). Drugiego języka można nauczyć się jako hobby do własnych projektów.
Być może kiedyś rynek zacznie potrzebować programistów tego języka. Ponadto każdy programista
winien znać SQL chociaż w stopniu podstawowym − wykorzystywany jest praktycznie wszędzie.
Vizer, pisało się dość przyjemnie, gorzej z samym projektem − cały dzień męczyłem się z
integracją. Sam temat był dla mnie rozwijający − dowiedziałem się jak działają wyszukiwarki i
do czego są dobre bazy typu NoSQL. Btw, musieliśmy już wybrać temat pracy magisterskiej. Tym
razem zdecydowałem się na programowanie niskopoziomowe (ASM + C). Mam m.in. pokazać gdzie
można dobrze wykorzystać rozszerzenia procesorów: SSE i AVX. Do tego opisać jak kod C
kompilowany jest do kodu wynikowego, jak napisać prosty sterownik sprzętu oraz jak
zaimplementować jakiś trywialny system operacyjny. Cała praca ma być w formie tutoriala dla
potomnych.
9 maj 22:12
Vizer: Trivial to jak skończysz już tego tuta to daj znać
9 maj 22:15
Benio: @Trival
Lub zerkać na rynek pracy. Niegdyś subskrybowało się pracait(dot)com
9 maj 22:15
Nie wiem czy się przyda, ale kiedyś miałem książkę pt: "ppodstawy systemów operacjnych".
Poszukaj w internecie, może ebook się znajdzie.
9 maj 22:20
Trivial:
Benio, spokojnie mam jeszcze 1.5 roku na napisanie tej pracy.
Swoją drogą myślę czy nie warto jej napisać wcześniej. Ostatni semestr to jakieś śmieciowe
przedmioty odnośnie pracy magisterskiej + programowanie zespołowe. Być może mając napisaną
pracą nie będę musiał na nie chodzić.
9 maj 22:25
Trivial: Vizer, jak nie zapomnę (a na pewno zapomnę) to dam znać.
9 maj 22:26
Pisałem wcześniej, miałem dużo wolnego czasu − wyjazd za granicę ale przedmioty musiałem zdać.
Jakoś się udało, że napisałem wcześniej egzaminy (tak się z prof. umówiłem) i zaliczyłem.
9 maj 22:29
Uczę się: oficjalna wiadomość od cke. Matura z matematyki rozszerzona będzie powtarzana
9 maj 22:32
Benio: fajny żart?
9 maj 22:33
Trivial: Uczę się, źródło albo nie ma o czym mówić.
9 maj 22:33
Benio: Trivial, słyszałem, że to wasza sprawa z tym dronem. Za ile mi go opylicie? Rozłożę go na
czynniki pierwsze.
9 maj 22:35
9 maj 22:35
Benio: Widać jak na tacy.
9 maj 22:36
Trivial: Jakim dronem?
9 maj 22:38
Benio: Ten wojskowy.
9 maj 22:40
9 maj 22:46
Vizer: Heh AGH jest tak zróżnicowane i duże, że nawet jak coś się dzieje ciekawego to czasem ciężko o
tym usłyszeć
9 maj 22:47
Hajtowy: Było w TV
Trivial: Benio nie wiedziałem.
Benio: No właśnie, tak dzisiaj krążyłem w okolicy szukać tego cudeńka, ale pewnie ktoś zawinął w folię
i przetrzymuje go w piwnicy

.
9 maj 22:49