Zadanie 5 (z okręgami) - dzisiejsza matura
Insane: POTRZEBNY MI POTĘŻNY UMYSŁ KTÓRY ZROZUMIE MÓJ TOK ROZUMOWANIA.
http://imgur.com/Ii4Zyxi
Napisałem twierdzenie pitagorasa, żeby udowodnić, że trójkąt jest prostokątny (w sumie to chyba
niepotrzebne, ale nvm)
No i potem policzyłem pole z 1/2a*h czyli 2r*3r=6r
2
I teraz uwaga:
Opuściłem sobie wysokość |AL| widoczną na rysunku i obliczyłem z wzoru na pole (z podstawy CB),
1/2a*h, że ma ona długość 2.4r (bo 2.5r*h=6r
2). No i potem wziąłem sobie z tego małego
trójkącika AKM odcinek od wierzchołka A do prostej MK (ten trójkącik to połowa kwadratu, więc
można sobie łatwo ten odcinek policzyć, bo MK to r pierwiastków z 2 (przekątna kwadratu) no i
od całej wysokości |AL| odjąłem tą małą odległość i mi wyszła wysokość trójkąta KLM. No i jak
już miałem wysokość KLM to wziąłem tą przekątną tego małego kwadratu AMK (że to podstawa)
czyli pole to 1/2r*(wysokość KLM).
Wyszło mi coś tam, jakieś tam pole, po czym po prostu podzieliłem to pole przez to drugie, było
trochę pierwiastków, wyciągnąłem rkę kwadrat przed nawias z dolnego, skróciłem ją i wyszedł mi
jakiś tam stosunek, którego nie skróciłem i nie pamiętam ile wynosił.
Czy w tym rozumowaniu jest jakiś błąd?
Dzięki dziubaski
9 maj 20:22
Benio: ten trójkąt to nie jest połowa kwadratu
9 maj 20:27
Insane: Od kiedy trójkąt, który ma kąt prosty i dwa boki równe, nie jest połową kwadratu?
9 maj 20:33
Benio: źle zrozumiałem, to co napisałeś wyżej wydaje mi się ok , ale pokaż obliczenia, bo człowiek
myśli dobrze, a liczenie to już druga sprawa.
9 maj 20:37
Vizer: Zdaje mi się, że AL nie jest prostopadła do MK.
9 maj 20:38
Benio: jest, sprawdziłem
9 maj 20:41
Insane: Czyli w sumie jestem na dobrej drodze do 5 punktów, w morde, nie pamiętam co mi wyszło w tym
ułamku, wiem, że na dole dwa składniki, jak potem mnożyłem już pole KLM i dlatego musiałem r2
wyciągać przed nawias, żeby skrócić
9 maj 20:42
Benio: a napisz mi na szybko, co miałeś policzyć w tym zadaniu, jaka była myśl przewodnia?
9 maj 20:43
Vizer: Niby jak? Wtedy by oznaczało, że kąty alfa i omega muszą mieć po 45 stopni co nie jest prawdą.
9 maj 20:44
Vizer: Nie omega, a beta.
9 maj 20:44
9 maj 20:45
zawodus: Potęga umysłu
9 maj 20:45
Benio: @vizer jest ok
9 maj 20:46
Insane: JEST I ON. ZAWODUS POMÓŻ.
9 maj 20:46
Benio: insane a jaki wynik miałeś?
9 maj 20:47
Insane: Wlasnie nie pamietam
9 maj 20:48
Benio: nie wątpię, że twoje rozumowanie jest na najwyższym poziomie, ale w chaosie tych liczb mogłeś
pomylić się w rachunkach
9 maj 20:48
Benio: co najwyżej*
9 maj 20:49
Insane: ale na dole był UŁAMEK r2 + jakiś pierwiastek r2 a na górze 6r2 i wyciągnąłem na dole i się
skróciło w miare Rki
9 maj 20:49
Benio: być może... ale to nie znaczy, że coś źle zrobiłeś
9 maj 20:50
Insane: no tak, chodzi głównie o tą równoległość prostych, czy w 3 okręgach to zachodzi. bo jak tak, to
nie mają prawa mi zdjąć ani jednego punktu (za nieskrócenie nie mogą, jeżeli nie ma wyraźnego
polecenia, żeby skrócić).
9 maj 20:52
renifer: ale, że co? boisz się, że źle skróciłeś?
9 maj 20:56
Benio: insane, dla mnie jest wszystko ok,
9 maj 20:58
Insane: no jak miałem r2 źle skrócić. Boje się, że sposób rozwiązania zadania jest błędny, bo gdzieś
np prosta nie jest równoległa i nie mogłem np odjąć od AL tej wysokości trójkąta AMK
9 maj 20:58
Benio: zrozum, to co napisałeś jest równoznaczne z tym, co znajduje się na rysunki, ale nie jestem
wróżką, mogłeś się pomylić, matura = stres oraz matura≠stres, to wszystko
9 maj 21:06
zawodus: Zobaczę, ale dopiero jutro jak będę miał komputer.
9 maj 21:29
Insane: dzięki wielkie
9 maj 21:29