Wykres Współrzędnych
Tomasz: | | 6 | |
Polecenie: Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) = |
| dla |
| | x+1 | |
x(−
∞,−1)(−1,
∞) i g(x)=6x+6 dla x R
a) skorzystaj z rysunku i podaj współrzędne punktów wspólnych obu wykresów
b)Odczytaj dla jakich argumentów wartości funkcji f są nie mniejsze niż wartość funkcji g(x)
| | 6 | |
Wykresy znam dość dobrze, ale totalnie nie rozumiem tego " |
| dla x(−∞,−1)(−1,∞)". Od |
| | x+1 | |
minus nieskończoności do −1 i od −1 do nieskończoności ? czy to nie jest przypadkiem to samo
co po prostu x R ?
9 maj 13:48
J: Zapis oznacza.. bez x = 1
9 maj 13:50
Tomasz: Dalej tego nie rozumiem. Dlaczego bez x=1 ? ten zapis x(−∞,−1)(−1,∞) przecież obejmuję całość
od −∞ do ∞.
9 maj 13:56
5-latek: A czy −1 nalezy do obu przedzialow ze piszsesz caly zbor R
9 maj 14:00
5-latek: I przypatrz sie temu wyrazeniu .
Co dostaniesz jak za x wstawisz x=−1 ? (w mianowniku
9 maj 14:01
J: Nie ... gdyby było: (−∞,−1) U < −1,+∞), to jest R
9 maj 14:01
Tomasz: Wybaczcie. Pomieszałem przedziały otwarte i domknięte. Już rozumiem. Ten zapis x(−∞,−1)(−1,∞)
oznacza wszystkie liczby większe od −∞ i mniejsze od −1 oraz większe od −1 i mniejsze od ∞ bez
−∞,−1 i ∞.
Czyli po prostu do tabelki mogę wpisać wszystkie liczby rzeczywiste (rzeczywiste, ponieważ
funkcja g(x) wymaga dla x zbioru R, więc obie funkcje będę mógł przedstawić w tej samej
tabelce) np −4,−3,−2,2,3,4
Zgadza się ?
9 maj 15:09