należy to wyliczyć za pomocą pochodnych;/
kasia188: witam bardzo proszę o pomoc

W trójkącie suma długości podstawy (X) oraz wysokości(Y) wynosi 12.
podać wymiary podstawy i wysokości, jeśli trójkąt ten ma osiągnąć największe pole powierzchni.
ps. w odp. jest tak x
0=6 i y
0=6 a S
max=18
ale nie wiem jak to policzyć
9 maj 23:25
kasia188: błagam może ktoś jeszcze nie śpi, kto potrafi to rozwiązać
9 maj 23:31
PW: x+y =12 ⇔ y = 12−x
Pole, czyli loczyn
ma osiągać maksimum. Przypominamy sobie co wiemy o funkcji kwadratowej
| | 1 | |
S(x) = |
| x(12−x), x∊(0,12) |
| | 2 | |
− ma maksimum w połowie między pierwiastkami, czyli w punkcie x
0=6 i maksimum to jest równe
| | 1 | |
S(6) = |
| •6•(12−6) = 18. |
| | 2 | |
9 maj 23:51
PW: | | 1 | |
Poprawka − w trzecim wierszu zgubiłem |
| po prawej stronie równości, dalej jest dobrze. |
| | 2 | |
9 maj 23:53
Vizer:
x + y = 12
x = 12 − y, 12 − y > 0 => y < 12
Jest to funkcja kwadratowa z ramionami skierowanymi w dół, więc by pole było maksymalne musimy
znaleźć jej wierzchołek będący największą wartością tej funkcji.
| | −6 | |
yw = |
| = 6 , 6 < 12  |
| | −1 | |
x
w = 12 − 6 = 6
Nie wiem po co tu pochodne
9 maj 23:56
pigor: .... , lub z warunków zadania i nierówności
między średnią g ≤ a np. tak : x+y=12 , to pole S :
S=12xy ≤ 12* 14(x+y)2= 18*122=
= 1812*12=12*3*12= 3*6=18 , przy czym równość, czyli
największe pole S=18 ⇔ x=y i 12x2=18 ⇔ x2=36 ⇒ x=6=y
10 maj 00:03
Piotr:

czy to nie wystarczy ?
10 maj 00:04
PW: O, nawet nie spojrzałem na warunek "należy wyliczyć za pomocą pochodnych", po przeczytaniu
treści − tak jak Vizer − zrobiłem metodą elementarną. Ale skoro dzieci ćwiczą, no to
| | 1 | |
S(x) = − |
| x2 + 6x, x∊(0,12) |
| | 2 | |
S'(x) = −x +6
S'(x) = 0 ⇔ x = 6.
Warunek konieczny istnienia ekstremum jest spełniony dla x
0=6. W otoczeniu x
0 pochodna
zmienia znak − po lewej stronie jest dodatnia (bo −x+6 > 0 dla x<6), a po prawej ujemna, tak
więc spełniony jest warunek koniezny istnienia ekstremum − w punkcie x
0=6 funkcja S osiąga
maksimum.
10 maj 00:05
kasia188: dziękuje bardzo wszystkim
10 maj 00:32