SYMETRALNA
mała MI: POMOŻCIE

:(:(
dane są punkty A(−4,−1) i B (5,2) które sa koncami AB
a) znajdz wspólzedne srodka odcinka AB
b) napisz rownanie symeralne tego odcinka
prooosze:( mam jeszcze tyle rzeczy do zrobienia aa nie ogarniam tego:(:(
9 maj 21:00
9 maj 21:07
MQ: Symetralna od razu wychodzi z faktu, że jest zbiorem punktów równoodległych od końców odcinka:
(x+4)2+(y+1)2=(x−5)2+(y−2)2
kwadraty x2 i y2 w rozwinięciu można od razu pominąć, bo się skracają, więc mamy:
8x+16+2y+1=−10x+25−4y+4
Jak się poprzenosi i poredukuje, to wychodzi równanie symetralnej.
9 maj 21:27
mała MI: a jak sie rzenosi i redukuje?::(
9 maj 21:44
mała MI: a jak sie rzenosi i redukuje?::(
9 maj 21:45
MQ: przenosi się z jednej strony na drugą ze zmienionym znakiem, a pisząc "redukuje" miałem na
myśli "upraszcza".
9 maj 21:48
mała MI: aaa..:( nie rozumiem:( ale dzięki..:(
9 maj 21:55
mała MI: aaa..:( nie rozumiem:( ale dzięki..:(
9 maj 21:56
mała MI: aaa..:( nie rozumiem:( ale dzięki..:(
9 maj 21:56
madzia: nie mogl by mi kots tego zrobic

bardzo prosze:( naprawde nie ogarniam tego a bardzo
potrzebuje:(:(
9 maj 22:44
Hajtowy:
a)
A(−4,−1) i B (5,2)
| | −4+5 | | −1+2 | | 1 | | 1 | |
S=( |
| ; |
| ) = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 maj 22:51
madzia: a mam zrobione gorzej z b
9 maj 22:52
Hajtowy: MQ napisał Ci przecież

8x+16+2y+1=−10x+25−4y+4
18x + 6y − 12 = 0
6y=−18x+12
y=−3x+4
9 maj 22:57
9 maj 22:59
Hajtowy: Bo daję gotowce ...

Ale może to chociaż czegoś nauczy jak nie masz pojęcia o matematyce
9 maj 23:00
madzia: dajesz gotowce bo masz dobre serce
9 maj 23:02