Wektorki
jakubs: Pozapominałem sobie, a było coś takiego. Mam wektor [A,B] i pamiętam, że dało sie prosto
wyznaczyć równanie prostej równoległej do wektora i równanie prostej prostopadłej do tego
wektora. Pamięta ktoś może, albo jakiś link ?
8 maj 21:55
MQ: Prosta prostopadła:
Ax+By+C=0
8 maj 22:02
jakubs: A prosta równoległa jak ?
8 maj 22:04
Maslanek: Zależy jaki poziom

Generlanie wektor kierunkowy prostej: [B, −A]
8 maj 22:10
MQ: Równoległa:
Zamienić A z B i jedno z nich dać z minusem.
8 maj 22:12
jakubs: O to mi własnie chodziło dziękuje wam, będzie szybciej wyznaczać proste z wektorków
8 maj 22:13
Maslanek: Jak wie się jak, to rzeczywiście prościej
8 maj 22:15
Mila:
Postać ogólna równania prostej Ax+By+C=0
1) Dla dowolnego D∊R prosta Ax+By+D jest równoległa do prostej Ax+By+C=0
Przykład:
k: 2x+5y+4=0
m: 2x+5y+D=0 prosta m||k dla dowolnego D∊R
2)
Dla dowolnego D∊R prosta Bx−Ay+D jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
a także:
Dla dowolnego D∊R prosta −Bx+Ay+D jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
Przykład :
k: 2x+5y+4=0
m: 5x−2y+D=0 prosta m⊥k dla dowolnego D∊R
np:
5x−2y+1=0, D=1
5x−2y−6=0, D=−6
−5x+2y−6=0
8 maj 22:25
jakubs: Mila
8 maj 22:33
Maslanek: Ja bym się mógł podzielić warstwami pewnej podprzestrzeni liniowej w R
2, ale obawiam się, że
jeszcze by to do Ciebie nie trafiło
8 maj 22:35
jakubs: No ja taki ciężko kapujący typek jestem. Ostatnie powtórki robię, bo za kilka godzinek maturka
8 maj 22:36
Mila:

Dobranoc
Jakubs
8 maj 23:52
Maslanek: Dobranoc Milu
8 maj 23:53
pigor: ..., np, takie jest równanie przez 1 punkt o danym
wektorze kierunkowym [A,B] (równoległym) do tej prostej
| x−xo | | y−yo | |
| = |
| ⇔ A(y−y o)}−B(x−x o)= 0 . ...  |
| A | | B | |
9 maj 00:23