9 maj 14:53
aaa: a nie ze wzoru na odległość punku od prostej? i dalej odległość A od prostej do kwadratu + odl
B od prostej do kwadratu = 6?
9 maj 14:59
Red John: Ja skorzystałem ze wzoru na odległość punktu od prostej.
9 maj 14:59
Marcin: me too
9 maj 15:00
kamczatka: ale to skąd x1 wziąć ? jak będę wstawiać do wzoru tego ?
9 maj 15:01
Marcin: x+y+1=0
A=(x
1;0) B=(x
2;0) Wiesz jak liczysz odległość punktu od prostej
9 maj 15:02
Red John: Później po odpowiednim pogrupowaniu wychodziły wzory viete'a.
9 maj 15:02
kamczatka: to jak tak to tutaj tylko delte dobrze mam ciekawe czy z 2 pkt dostane
9 maj 15:03
Marcin: Za samą Δ>0, to pewnie 1 pkt, jak dałeś Δ≥0, to zero
9 maj 15:04
kamczatka: napisałęm > 0 i wyznaczyłęm dla jakich m jest > 0
9 maj 15:05
aaa: m=2 i m=−2?
9 maj 15:05
kamczatka: tak ale narysowałem parabole i wyznaczyłęm gdzie to dokładnie jest jeszcze
9 maj 15:06
aaa: nom (−niesk;−2>u<2;+niesk)
to mamy podobie, oby te 2 pkt za to były...
9 maj 15:07
Marcin: 1 pkt masz
9 maj 15:07
aaa: tylko że w sumie to nawet po podwojeniu % z rozszerzenia wyjdzie mi mniej niż z podstawy

a
tu jeszcze nie wiadomo czy Wesele przejdzie z moją osobistą interpretacją
9 maj 15:11
Marcin: Przejdzie

Polskiego nie zdają Ci, którzy nic nie napisali
9 maj 15:15
Insane: Panowie, jak w drugim zadaniu, policzylem te odległości i mi wyszły dwa jakieś tam emy, jeden
nie należący, a drugi jakiś pierwiastkowy który należał (2.33) czy coś takiego i napisalem ze
on należy do przedzialu z pierwszego, to ile dostane punktów? To jest tylko i wyłączenie błąd
w rachunkach, całe zadanie jest dobrze.
9 maj 15:18
Marcin: Poczekajmy na klucz Insane
9 maj 15:21
Insane: Przecież przedziały wyszły otwarte "aaa".
9 maj 15:21
Insane: mylę się?
9 maj 15:22
aaa: no kurde pewnie że tak, pomieszało mi się ze zbiorem wartości w pierwszym
9 maj 15:25
Insane: ja pierdziele, bo już myślałem, że mam zero %, a tak mam dwa
9 maj 15:25
pigor: ..., widzę to np. tak : x
2−(2m+2)x+2m+5 i Δ=4m
2−16 >0 ⇔
(*)|m|>2,
oraz d
2A=
12(x
1+1)
2 i d
2B=
12(x
2+1)
2, stąd
i warunków zadania masz równanie :
d2A+d2B= 6 ⇔ (x
1+1)
2+(x
2+1)
2= 12 ⇔
⇔ x
12+x
22+2(x
1+x
2)= 10 ⇔
(x1+x2)2+2(x1+x2)−2x1x2=10 ⇔
⇔ (2m+2)
2+2(2m+2−2m−5)= 10 ⇔ 4(m+2)
2= 6 ⇔ |m+2|=
12√6 ⇔
⇔ m+2= −
12√6 v m+2=
12√6 ⇔
⇔
m= −2−12√6 v m= −2+12√6, no to stąd i z (*) tylko parametr
m=−2−12√6 spełnia warunki zadania . ...

o ile się gdzieś nie
9 maj 15:35
Marcin: Insane. W pierwszym przedziały wyszły zamknięte.
9 maj 15:37
piquey: a jaki ma być wynik? m=
9 maj 15:39
Insane: Marcin, mówisz o pierwszym zadaniu? Bo jak tak to tak. A tutaj w drugim zadaniu, delta po
prostu większa od zera = przedziały otwarte.
9 maj 15:41
pigor: ..., przepraszam; od czwartej linijki od końca
poprawiam (to na czerwono) i dalej ..poszło :
.................
⇔ (2m+2)2+2(2m+2−2m−5)= 10 ⇔ 4(m+1)2=16 ⇔
⇔ |m+1|=2 ⇔ m+1=−2 v m+1=2 ⇔ m= −3 v m=1,
stąd i z(*) tylko m=−3 spełnia warunki zadania. ...
9 maj 20:08
komik: jakie wam wyszły rozwiązania w równaniu trygonometrycznym ?
9 maj 20:32
Vizer: | | π | | 3π | |
Miały wyjść 2 rozwiązania x = |
| lub x = |
| |
| | 6 | | 2 | |
9 maj 20:39