Wyrażenia wymierne
Tomasz: Witam ponownie. Mam pewien problem z jednym przykładem:
polecenie: Rozwiąż równania:
Pierwsze co − wyznaczyłem dziedzinę, czyli D=R\{1,−1}
Dalej zabrałem się za rozwiązywanie
| 3x2+4x+1 | | 3x | |
| = |
| ⇔ (3x2+4x+1)(x+1) = 3x(x2−1) ⇔ |
| x2−1 | | x+1 | |
3x
3+4x
2+1x+3x
2+4x+1=3x
3−3x ⇔ 7x
2+8x+1 = 0.
Δ= 36, czyli pierwiastek delty = 6
| | 1 | |
x1 = −1 x2 = − |
| . Jednakże z dziedziny wychodzi, iż x nie może się równać −1. Może mi to |
| | 7 | |
ktoś wyjaśnić ?
9 maj 11:10
Radek: To odrzucasz te rozwiązanie
9 maj 11:12
J: | | 1 | |
To znaczy,że jedynym rozwiazaniem jest x = − |
| |
| | 7 | |
9 maj 11:12
Tomasz: To znaczy jak mam to zapisać w odpowiedzi ?
Liczba x1= −1 nie należy do dziedziny D=R\{−1,1}
| | 1 | |
Liczba x2= − |
| należy do dziedziny D=R\{−1,1} |
| | 7 | |
| | 1 | |
Odp. Rozwiązanie równania to x2= − |
| . Coś takiego ? |
| | 7 | |
9 maj 11:15
WueR:
9 maj 11:15
9 maj 11:15
Radek: x∊ {−12}
9 maj 11:17
Radek: −1/7 nie 1/2
9 maj 11:18
Bogdan:
Najpierw ustalamy:
3x
2 + 4x + 1 = (x + 1)(3x + 1) i x
2 − 1 = (x − 1)(x + 1) i x ≠ −1 i x ≠ 1
| (x + 1)(3x + 1) | | 3x | | 3x + 1 | | 3x | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| (x + 1)(x − 1) | | x + 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
3x
2 + 4x + 1 = 3x
2 − 3x ⇒ 7x = −1 ⇒ x = ...
i obyło się bez Δ
9 maj 11:21
9 maj 11:24
Tomasz: Dzięki wszystkim.
9 maj 13:08
Tomasz: | | 6 | |
Jeszcze jedno pytanko − W zadaniu ze współrzędnymi mam narysować wykres dla f(x)= |
| . |
| | x−1 | |
Wiem jak to się robi (tabelka itd.), ale nie rozumiem pewnej kwestii. W jednym układzie
| | 6 | |
współrzędnych mam narysować wykres funkcji f(x)= |
| dla x (−∞,−1) (−1,∞) oraz g(x)=6x+6 |
| | x−1 | |
dla x R. Czy przypadkiem (−
∞,−1) (−1,
∞) to nie to samo co po prostu wszystkie liczby
rzeczywiste ?
9 maj 13:17