wielomiany
maturzysta: Siemka.
Mam problem z rozłożeniem wielomianu
x4−4x3−3x2+12x<0
Wyciągnąłem x przed nawias, ale dalej nie wychodzi mi twierdzeniem bezout.
9 maj 21:21
Dziadek Mróz:
x4 − 4x3 − 3x2 + 12x = x3(x − 4) − 3x(x − 4) = (x3 − 3x)(x − 4) =
= (x(x2 − 3))(x − 4) = x(x2 − 3)(x − 4)
9 maj 21:25
mat: x3(x−4)−3x(x−4)<0
(x3−3x)(x−4)<0
x(x2−3)(x−4)<0
x(x−√3)(x+√3)(x−4)<0
9 maj 21:26
sushi_ gg6397228:
grupowanie 1z2 i 3z4
9 maj 21:26
marco:
x[x2(x−4)−3(x−4)]= x(x−4)(x2−3)=x(x−4)(x−√3)(x+√3)
9 maj 21:26
Piotr:
x3(x−4)−3x(x−4)<0
dokoncz
9 maj 21:27
Piotr:
ale polecialo
9 maj 21:27