matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
o
Margol:
Oblicz: cosα jezeli tgα=3; oraz α∊(0stopni; 90stopni)
9 maj 17:47
Janek191:
y
3
tg α =
=
⇒ y = 3 i x = 1
x
1
więc r
2
= x
2
+ y
2
= 1
2
+ 3
2
= 10 r =
√
10
zatem
x
1
√
10
cos α =
=
=
r
√
10
10
9 maj 18:01